Zupa krem szparagowa z winem

Zupa krem szparagowa z winem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szparagi

    500 g
  • masło

    25 g
  • śmietana

    150 ml
  • wino białe

    150 ml
  • woda

    800 ml
  • sól, pieprz

  • estragon

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Poobcinaj końcówki łodyżek, obierz stwardniałą warstwę i potnij łodygi szparagów (główki pozostaw w całości). Gotuj łodygi i główki przez 10 minut w wodzie z przyprawami. Rozpuść masło. Główki szparagów odłóż. Na masło wrzuć rozgniecione kawałki szparagów i dobrze wymieszaj na dużym ogniu. Dodaj śmietanę, zmniejsz płomień. Ciągle mieszając dodaj do masy wodę, w której gotowały
się szparagi, podlej białym winem. Zagotuj, a później przykryj i gotuj na małym ogniu 10 minut, potem ostudź i zmiksuj na krem. Teraz dodaj czubki szparagów i gotuj na małym ogniu jeszcze około 2-4 minut. Rozlej na talerze, każdą porcję posyp świeżym estragonem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Magda60

09.06.2011 19:56
polecam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat