Soczewicę opłukać i odlać z wody. Brokuły podzielić na różyczki, umyć i również odsączyć z wody. Do wysokiego garnka wlać ok. 3l wody, wrzucić soczewicę, brokuł, porcję rosołową z indyka /wcześniej opłukaną/, marchewkę i pietruszkę obrane ze skóry, ziele angielskie, liść laurowy, trochę jarzynki. Całość gotować, aż mięso i warzywa będą miękkie. Z wywaru wyjąć mięso, marchewkę, pietruszkę i seler. Mięso obrać z kości i podzielić na mniejsze kawałki, marchewkę potrzeć na tarce o grubych oczkach lub rozgnieść widelcem. Wywar z soczewicą i brokułem zmiksować blenderem, dodać wyciśnięty czosnek, doprawić solą i pieprzem. Łyżką przełożyć porcję zielonki na talerz, na górę dodać trochę mięsa i marchewki, zrobić kleks z gęstej śmietany. Zupa jest bardzo syta.