Przepis i sposób przygotowania na: Cebularze na 4 sposoby
Zrobić zaczyn: drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać łyżkę maki i dwie łyżki mleka. Zostawić do wyrośnięcia.
Przygotowanie ciasta: Mleko podgrzać i rozpuścić w nim masło. Do mąki dodać rozczyn, mleko z masłem, sól i jajo. Wyrobić ciasto. Odstawić do podwojenia objętości.
Przygotowanie farszu: Cebulę pokroić w drobną kostkę, posolić i usmażyć na oleju.
Przygotowanie cebularzy: Ciasto podzielić na 8-10 placków. Spłaszczyć i posmarować rozmąconym jajem. Na każdy placek położyć część cebuli. Dwa placki posypać makiem, inne kminkiem, majerankiem, a na ostatnie położyć boczek.
Piec w 200 stopniach, aż się zrumienią (około 30 minut).