Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muszle z farszem drobiowo - warzywnym

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filet z kurczaka 500 g
gouda 100 g
makaron conchiglioni 20 szt.
marchew 2 szt.
por (biała część) 1 szt.
pietruszka 1 szt.
śmietana 30% 100 ml
bulion drobiowy 50 ml
Przyprawa do kurczaka pikantna Prymat 3 łyżki
musztarda dijon 2 łyżki
olej rzepakowy 2 łyżki
sos teriyaki 1½ łyżki
Pieprz cytrynowy mielony Prymat ½ łyżeczki
sól do smaku
sos worcester 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Muszle z farszem drobiowo - warzywnym

Kroki postępowania

1
Filet z kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić w dość drobną kostkę i przełożyć do metalowego naczynia. Do mięsa dodać łyżkę oleju rzepakowego, sos teriyaki, sos worcestershire oraz pikantną przyprawę do kurczaka i pieprz cytrynowy. Wymieszać składniki. Odstawić do lodówki na 4 godziny.
Krok 1 - Muszle z farszem drobiowo - warzywnym foto
2
Marchew i pietruszkę obrać. Pokroić w cieniutkie paseczki o długości około 1 cm. Por pokroić w plastry.
Krok 2 - Muszle z farszem drobiowo - warzywnym foto
3
Przygotowane warzywa przełożyć na patelnię. Dodać łyżkę oleju rzepakowego i smażyć 2 - 3 minuty.
Krok 3 - Muszle z farszem drobiowo - warzywnym foto
4
Do podsmażonych warzyw dodać przygotowane wcześniej mięso. Smażyć do czasu, aż będzie ono miękkie.
Krok 4 - Muszle z farszem drobiowo - warzywnym foto
5
Do mięsa i warzyw dodać świeży tymianek, musztardę dijon, bulion drobiowy oraz śmietanę 30 %. Doprowadzić do wrzenia.
Krok 5 - Muszle z farszem drobiowo - warzywnym foto
6
Składniki farszu połączyć z goudą startą na grubych oczkach tarki.
Krok 6 - Muszle z farszem drobiowo - warzywnym foto
7
Makaron ugotować al dente w wodzie z dodatkiem soli. Przestudzić (uważając, aby muszle się nie posklejały).
Krok 7 - Muszle z farszem drobiowo - warzywnym foto
8
Muszle napełnić przygotowanym farszem drobiowo - warzywnym. Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Obłożyć gałązkami tymianku.
Krok 8 - Muszle z farszem drobiowo - warzywnym foto
9
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Zapiekać 10 minut i podawać gorące, zaraz po wyjęciu z piekarnika.

Smacznego :D
Krok 9 - Muszle z farszem drobiowo - warzywnym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 22.01.2013 08:14
bardzo fajne
Gosia40 17.12.2012 18:11
Apetyczna propozycja!
Andzia1977
Andzia1977 02.12.2012 18:39
super
Katarzyna/kate1980 17.11.2012 22:16
świetne
Ania67 16.11.2012 19:00
extra
MAR3STA 12.11.2012 17:14
bardzo apetyczne, palce lizać
miroslawa 12.11.2012 04:59
super propozycja, pięknie się prezentuje, polecam, sama takie kiedyś nadziewałam
owca441 11.11.2012 17:00
trochę pracochłonne, ale apetyczne
Sylwia26 11.11.2012 14:47
ale smakołyki:)
Piotr-21 11.11.2012 14:34
pyszne
jolanta19 11.11.2012 14:32
może być dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak