Przepis i sposób przygotowania na: Rosół wołowy z cheddarem i śmietanką
Dodać oczyszczoną i pokrojoną włoszczyznę, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liście laurowe oraz nieco kucharka.
Zagotować, zmniejszyć płomień i gotować na małym ogniu do miękkości mięsa.
Gotowy rosół odcedzić - jarzyny i mięso zużyć do innej potrawy.
Rosół doprawić sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu oraz chili.
Dolać śmietanę i wymieszać.
Na każdy talerz nałożyć dowolnie (grubo lub drobno) utarty cheddar i zalać gorącym rosołem.
Podawać, wg smaku, z makaronem, grzankami, krojonymi naleśnikami lub ryżem.
My czasami jemy z błyskawicznym makaronem - kruszę, wkładam do gorącej zupy i czekam chwilę, aby spęczniał.
Zamiast śmietanki świetnie sprawdza się mleko skondensowane.