Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Co na obiad: Charczo wg Piotra Ogińskiego

5.0
(25)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Charczo jest to danie z kuchni gruzińskiej. To rodzaj pikantnej zupy gulaszowej z dodatkiem orzechów włoskich i ryżu. Swój aromat zawdzięcza mieszance przypraw chmeli suneli, na którą recepturę znajdziecie w tym przepisie. Polecam!

 

 

Składniki:

Charczo:

cebula biała
1 sztuka
czosnek
3 ząbki
wołowina
400 gramów
bulion
400 mililitrów
pomidory w zalewie pomidorowej
1 puszka
papryczka chili
2 sztuki
woda
0,5 litra
ryż
80 gramów
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat
do smaku
Sklep Prymat
ocet winny czerwony
40 mililitrów
orzechy włoskie prażone
50 gramów

Przyprawa chmeli suneli:

Cząber suszony Prymat
1/2 łyżeczki
Natka pietruszki suszona Prymat
1/2 łyżeczki
Bazylia suszona Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
Kolendra cała Prymat
1/2 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat
3 sztuki
Sklep Prymat
Majeranek suszony Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
chili Prymat
1/4 łyżeczki
Szafran nitki Prymat
1 opakowanie
Sklep Prymat
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
koper włoski - nasiona
1/2 łyżeczki

Dodatki:

orzechy włoskie
listki kolendry
nasiona granatu

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Charczo wg Piotra Ogińskiego

 

W garnku na małym ogniu podsmażamy cebulę, mięso oraz czosnek przez ok. 15 minut.
W tym czasie do moździerza wsypujemy wszystkie przyprawy do przygotowania chmeli suneli i ucieramy na drobny proszek.
Podduszone mięso zalewamy bulionem, dodajemy pomidory z puszki oraz chili i całość dusimy ok 40 minut, sprawdzając przy tym czy danie ma odpowiednią ilość płynów.
Kiedy mięso jest miękkie do charczo dodajemy opłukany ryż oraz sól i gotujemy ok. 10-12 minut.
Gotową zupę doprawiamy przyprawą chmeli suneli, orzechami włoskimi oraz octem.
Charczo wykładamy do miski, dekorujemy orzechami włoskimi, świeżą kolendrą oraz pestkami z granatu.

Smacznego!

Jeśli jesteś wielbicielem dań jednogarnkowych to polecam Ci przepis na forszmak lubelski.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak