Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Charczo wg Piotra Ogińskiego
W garnku na małym ogniu podsmażamy cebulę, mięso oraz czosnek przez ok. 15 minut.
W tym czasie do moździerza wsypujemy wszystkie przyprawy do przygotowania chmeli suneli i ucieramy na drobny proszek.
Podduszone mięso zalewamy bulionem, dodajemy pomidory z puszki oraz chili i całość dusimy ok 40 minut, sprawdzając przy tym czy danie ma odpowiednią ilość płynów.
Kiedy mięso jest miękkie do charczo dodajemy opłukany ryż oraz sól i gotujemy ok. 10-12 minut.
Gotową zupę doprawiamy przyprawą chmeli suneli, orzechami włoskimi oraz octem.
Charczo wykładamy do miski, dekorujemy orzechami włoskimi, świeżą kolendrą oraz pestkami z granatu.
Smacznego!
Jeśli jesteś wielbicielem dań jednogarnkowych to polecam Ci przepis na forszmak lubelski.