Co na obiad: Charczo wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Charczo jest to danie z kuchni gruzińskiej. To rodzaj pikantnej zupy gulaszowej z dodatkiem orzechów włoskich i ryżu. Swój aromat zawdzięcza mieszance przypraw chmeli suneli, na którą recepturę znajdziecie w tym przepisie. Polecam!

 

 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Charczo:

  • cebula biała

    1 sztuka
  • czosnek

    3 ząbki
  • wołowina

    400 gramów
  • bulion

    400 mililitrów
  • pomidory w zalewie pomidorowej

    1 puszka
  • papryczka chili

    2 sztuki
  • woda

    0,5 litra
  • ryż

    80 gramów
  • Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat

    do smaku
  • ocet winny czerwony

    40 mililitrów
  • orzechy włoskie prażone

    50 gramów

Przyprawa chmeli suneli:

  • Cząber suszony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Natka pietruszki suszona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Bazylia suszona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Kolendra cała Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 sztuki
  • Majeranek suszony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • chili Prymat

    1/4 łyżeczki
  • Szafran nitki Prymat

    1 opakowanie
  • Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat

    1/2 łyżeczki
  • koper włoski - nasiona

    1/2 łyżeczki

Dodatki:

  • orzechy włoskie

  • listki kolendry

  • nasiona granatu

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

 

W garnku na małym ogniu podsmażamy cebulę, mięso oraz czosnek przez ok. 15 minut.
W tym czasie do moździerza wsypujemy wszystkie przyprawy do przygotowania chmeli suneli i ucieramy na drobny proszek.
Podduszone mięso zalewamy bulionem, dodajemy pomidory z puszki oraz chili i całość dusimy ok 40 minut, sprawdzając przy tym czy danie ma odpowiednią ilość płynów.
Kiedy mięso jest miękkie do charczo dodajemy opłukany ryż oraz sól i gotujemy ok. 10-12 minut.
Gotową zupę doprawiamy przyprawą chmeli suneli, orzechami włoskimi oraz octem.
Charczo wykładamy do miski, dekorujemy orzechami włoskimi, świeżą kolendrą oraz pestkami z granatu.

Smacznego!

Jeśli jesteś wielbicielem dań jednogarnkowych to polecam Ci przepis na forszmak lubelski.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat