Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Charczo:
-
cebula biała
1 sztuka -
czosnek
3 ząbki -
wołowina
400 gramów -
bulion
400 mililitrów -
pomidory w zalewie pomidorowej
1 puszka -
papryczka chili
2 sztuki -
woda
0,5 litra -
ryż
80 gramów -
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat
do smaku -
ocet winny czerwony
40 mililitrów -
orzechy włoskie prażone
50 gramów
Przyprawa chmeli suneli:
-
Cząber suszony Prymat
1/2 łyżeczki -
Natka pietruszki suszona Prymat
1/2 łyżeczki -
Bazylia suszona Prymat
1/2 łyżeczki -
Kolendra cała Prymat
1/2 łyżeczki -
Liść laurowy suszony Prymat
3 sztuki -
Majeranek suszony Prymat
1/2 łyżeczki -
chili Prymat
1/4 łyżeczki -
Szafran nitki Prymat
1 opakowanie -
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat
1/2 łyżeczki -
koper włoski - nasiona
1/2 łyżeczki
Dodatki:
-
orzechy włoskie
-
listki kolendry
-
nasiona granatu
Sposób przygotowania
W garnku na małym ogniu podsmażamy cebulę, mięso oraz czosnek przez ok. 15 minut.
W tym czasie do moździerza wsypujemy wszystkie przyprawy do przygotowania chmeli suneli i ucieramy na drobny proszek.
Podduszone mięso zalewamy bulionem, dodajemy pomidory z puszki oraz chili i całość dusimy ok 40 minut, sprawdzając przy tym czy danie ma odpowiednią ilość płynów.
Kiedy mięso jest miękkie do charczo dodajemy opłukany ryż oraz sól i gotujemy ok. 10-12 minut.
Gotową zupę doprawiamy przyprawą chmeli suneli, orzechami włoskimi oraz octem.
Charczo wykładamy do miski, dekorujemy orzechami włoskimi, świeżą kolendrą oraz pestkami z granatu.
Smacznego!
Jeśli jesteś wielbicielem dań jednogarnkowych to polecam Ci przepis na forszmak lubelski.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się