Co na obiad: Charczo wg Piotra Ogińskiego

Co na obiad: Charczo wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Charczo jest to danie z kuchni gruzińskiej. To rodzaj pikantnej zupy gulaszowej z dodatkiem orzechów włoskich i ryżu. Swój aromat zawdzięcza mieszance przypraw chmeli suneli, na którą recepturę znajdziecie w tym przepisie. Polecam!

 

 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Charczo:

  • cebula biała

    1 sztuka
  • czosnek

    3 ząbki
  • wołowina

    400 gramów
  • bulion

    400 mililitrów
  • pomidory w zalewie pomidorowej

    1 puszka
  • papryczka chili

    2 sztuki
  • woda

    0,5 litra
  • ryż

    80 gramów
  • Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat

    do smaku
  • ocet winny czerwony

    40 mililitrów
  • orzechy włoskie prażone

    50 gramów

Przyprawa chmeli suneli:

  • Cząber suszony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Natka pietruszki suszona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Bazylia suszona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Kolendra cała Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 sztuki
  • Majeranek suszony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • chili Prymat

    1/4 łyżeczki
  • Szafran nitki Prymat

    1 opakowanie
  • Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat

    1/2 łyżeczki
  • koper włoski - nasiona

    1/2 łyżeczki

Dodatki:

  • orzechy włoskie

  • listki kolendry

  • nasiona granatu

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Co na obiad: Charczo wg Piotra Ogińskiego

 

W garnku na małym ogniu podsmażamy cebulę, mięso oraz czosnek przez ok. 15 minut.
W tym czasie do moździerza wsypujemy wszystkie przyprawy do przygotowania chmeli suneli i ucieramy na drobny proszek.
Podduszone mięso zalewamy bulionem, dodajemy pomidory z puszki oraz chili i całość dusimy ok 40 minut, sprawdzając przy tym czy danie ma odpowiednią ilość płynów.
Kiedy mięso jest miękkie do charczo dodajemy opłukany ryż oraz sól i gotujemy ok. 10-12 minut.
Gotową zupę doprawiamy przyprawą chmeli suneli, orzechami włoskimi oraz octem.
Charczo wykładamy do miski, dekorujemy orzechami włoskimi, świeżą kolendrą oraz pestkami z granatu.

Smacznego!

Jeśli jesteś wielbicielem dań jednogarnkowych to polecam Ci przepis na forszmak lubelski.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat