Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Fish pie wg Piotra Ogińskiego
Do rondelka wsypujemy mąkę, którą lekko prażymy przez 15-20 sekund i dodajemy masło, które rozpuszczamy.
W tym samym czasie na patelnię wlewamy olej, na którym podsmażamy cebulę z czosnkiem, aż cebula stanie się szklista.
Kiedy masło połączyło się z mąką dolewamy bulionu rybnego i gotujemy do momentu, aż beszamel zacznie bulgotać, pamiętając o tym by regularnie go mieszać.
Kiedy cebulka się zeszkli dodajemy do niej marchewki, por i seler, po czym podsmażamy całość przez 2-3 minuty.
Do zagotowanego beszamelu dodajemy mleko, doprawiamy pieprzem oraz solą i ponownie zagotowujemy, pamiętając o regularnym mieszaniu, by nie powstały grudki. W tym samym czasie warzywa zalewamy resztą bulionu doprawiamy liściem laurowym, zielem angielskim, majerankiem oraz chili i całość redukujemy przez 5-7 minut. Po tym czasie warzywa zalewamy beszamelem, dodajemy groszek, łososia wędzonego, surowego łososia, halibuta, musztardę oraz zieloną cebulkę. Patelnię ściągamy z ognia, mieszamy delikatnie i zostawiamy na 5 minut.
Po tym czasie wszystko przekładamy do żaroodpornego naczynia, odstawiamy i przechodzimy do ziemniaków do których dodajemy żółtko, ser oraz mleko, dokładnie mieszamy i taką masę ziemniaczaną rozkładamy na rybie, lekko polewamy olejem i pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut.
Smacznego!