Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Beszamel:
-
mąka
100 g -
masło 82%
100 g -
bulion rybny
400 ml -
mleko
150 ml -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
Pieprz czarny mielony Prymat
Spód zapiekanki:
-
cebula biała
1 szt. -
czosnek
2 ząbki -
seler naciowy
80 g -
por
1 szt. -
marchewka
1 szt. -
bulion rybny
250 ml -
Liść laurowy suszony Prymat
4 liście -
ziele angielskie
4 ziarna -
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
1/2 łyżeczki -
groszek mrożony
100 g -
łosoś wędzony na gorąco
150 g -
surowy łosoś
150 g -
halibut
150 g -
sos beszamelowy
-
Musztarda sarepska Prymat
2 łyżeczki -
zielona cebulka
1 szt.
Góra zapiekanki:
-
ziemniaki ugotowane
500 g -
żółtko jajek
1 szt. -
ser cheddar
80 g -
mleko
100 ml -
olej
2 łyżeczki
Przepis i sposób przygotowania Co na obiad: Fish pie wg Piotra Ogińskiego
Do rondelka wsypujemy mąkę, którą lekko prażymy przez 15-20 sekund i dodajemy masło, które rozpuszczamy.
W tym samym czasie na patelnię wlewamy olej, na którym podsmażamy cebulę z czosnkiem, aż cebula stanie się szklista.
Kiedy masło połączyło się z mąką dolewamy bulionu rybnego i gotujemy do momentu, aż beszamel zacznie bulgotać, pamiętając o tym by regularnie go mieszać.
Kiedy cebulka się zeszkli dodajemy do niej marchewki, por i seler, po czym podsmażamy całość przez 2-3 minuty.
Do zagotowanego beszamelu dodajemy mleko, doprawiamy pieprzem oraz solą i ponownie zagotowujemy, pamiętając o regularnym mieszaniu, by nie powstały grudki. W tym samym czasie warzywa zalewamy resztą bulionu doprawiamy liściem laurowym, zielem angielskim, majerankiem oraz chili i całość redukujemy przez 5-7 minut. Po tym czasie warzywa zalewamy beszamelem, dodajemy groszek, łososia wędzonego, surowego łososia, halibuta, musztardę oraz zieloną cebulkę. Patelnię ściągamy z ognia, mieszamy delikatnie i zostawiamy na 5 minut.
Po tym czasie wszystko przekładamy do żaroodpornego naczynia, odstawiamy i przechodzimy do ziemniaków do których dodajemy żółtko, ser oraz mleko, dokładnie mieszamy i taką masę ziemniaczaną rozkładamy na rybie, lekko polewamy olejem i pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut.
Smacznego!
Komentarze (0)