Co na obiad: Fish pie wg Piotra Ogińskiego

Co na obiad: Fish pie wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Fish pie to klasyczna, angielska zapiekanka rybna z selerem naciowym, porem, marchewką i zapieczonymi ziemniakami na wierzchu.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Beszamel:

  • mąka

    100 g
  • masło 82%

    100 g
  • bulion rybny

    400 ml
  • mleko

    150 ml
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Spód zapiekanki:

  • cebula biała

    1 szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • seler naciowy

    80 g
  • por

    1 szt.
  • marchewka

    1 szt.
  • bulion rybny

    250 ml
  • Liść laurowy suszony Prymat

    4 liście
  • ziele angielskie

    4 ziarna
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    1/2 łyżeczki
  • groszek mrożony

    100 g
  • łosoś wędzony na gorąco

    150 g
  • surowy łosoś

    150 g
  • halibut

    150 g
  • sos beszamelowy

  • Musztarda sarepska Prymat

    2 łyżeczki
  • zielona cebulka

    1 szt.

Góra zapiekanki:

  • ziemniaki ugotowane

    500 g
  • żółtko jajek

    1 szt.
  • ser cheddar

    80 g
  • mleko

    100 ml
  • olej

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Co na obiad: Fish pie wg Piotra Ogińskiego

Do rondelka wsypujemy mąkę, którą lekko prażymy przez 15-20 sekund i dodajemy masło, które rozpuszczamy.

W tym samym czasie na patelnię wlewamy olej, na którym podsmażamy cebulę z czosnkiem, aż cebula stanie się szklista.

Kiedy masło połączyło się z mąką dolewamy bulionu rybnego i gotujemy do momentu, aż beszamel zacznie bulgotać, pamiętając o tym by regularnie go mieszać.

Kiedy cebulka się zeszkli dodajemy do niej marchewki, por i seler, po czym podsmażamy całość przez 2-3 minuty.

Do zagotowanego beszamelu dodajemy mleko, doprawiamy pieprzem oraz solą i ponownie zagotowujemy, pamiętając o regularnym mieszaniu, by nie powstały grudki. W tym samym czasie warzywa zalewamy resztą bulionu doprawiamy liściem laurowym, zielem angielskim, majerankiem oraz chili i całość redukujemy przez 5-7 minut. Po tym czasie warzywa zalewamy beszamelem, dodajemy groszek, łososia wędzonego, surowego łososia, halibuta, musztardę oraz zieloną cebulkę. Patelnię ściągamy z ognia, mieszamy delikatnie i zostawiamy na 5 minut.

Po tym czasie wszystko przekładamy do żaroodpornego naczynia, odstawiamy i przechodzimy do ziemniaków do których dodajemy żółtko, ser oraz mleko, dokładnie mieszamy i taką masę ziemniaczaną rozkładamy na rybie, lekko polewamy olejem i pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut.

Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat