Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XII: Klopsiki z Kurczaka Sielskiego po marokańsku, odc. 7

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(79)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Klopsiki z kurczaka na pewno nie są Wam obce, ale dziś w nieco innym, orientalnym wydaniu, po marokańsku. Do tego dip na bazie jogurtu naturalnego, pasty harissa i cytryny oraz sos z warzyw i ciecierzycy z dodatkiem szafranu. Palce lizać!

Składniki:

Klopsiki:

mięso mielone z Kurczaka Sielskiego 1/2 kilograma
cebula 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
jajko 1 sztuka
mąka pszenna 2 łyżki
Kmin rzymski mielony Prymat 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Cynamon mielony Prymat 1 łyżka
Przyprawa curry orientalna Prymat 1 łyżka
Kolendra cała Prymat 1 łyżka
olej rzepakowy do smażenia

Sos:

cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
papryczka ostra 1 sztuka
seler naciowy 1 łodyga
kolendra 1/2 pęczka
pomidory pelati 400 g (1 puszka)
ugotowana ciecierzyca 1 szklanka
bulion warzywny 1/2 litra
Szafran nitki Prymat 1 opakowanie
olej słonecznikowy do smażenia

Dip:

gęsty jogurt naturalny 200 mililitrów
Przyprawa harissa 1 łyżka
sok z połowy cytryny

Bulion:

cebula 1 sztuka
włoszczyzna 1 pęczek
czosnek 3 ząbki
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
ziele angielskie 5-6 ziaren
woda 2 litry

Do smaku:

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XII: Klopsiki z Kurczaka Sielskiego po marokańsku, odc. 7

BULION:

Na gazie opalamy 1 cebulę. 

Pęczek włoszczyzny, opaloną cebulę, 3 ząbki czosnku, 3 liście laurowe, 5–6 ziaren ziela angielskiego zalewamy 2 litrami wody, przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i gotujemy przez około 1 godzinę.

DIP: 

200 ml gęstego jogurtu naturalnego mieszamy z łyżką harissy i sokiem z połowy cytryny, a następnie schładzamy.

SOS:

2 ząbki czosnku siekamy i rozcieramy z solą morską. Cebulę kroimy w grubą kostkę, czuszkę w plasterki, a łodygę selera kroimy ukośnie w spore kawałki. Siekamy świeżą kolendrę. Warzywa obsmażamy na 2 łyżkach oleju słonecznikowego, a następnie wlewamy pół litra bulionu warzywnego. Po około 5 minutach dodajemy puszkę pomidorów pelati i szklankę ugotowanej ciecierzycy. Przyprawiamy szczyptą szafranu i solą morską. Mieszamy, gotujemy kolejne 5 minut i posypujemy garścią świeżej kolendry.

MIESZANKA PRZYPRAW DO MIĘSA:

W miseczce mieszamy  łyżkę cynamonu, przyprawę curry, łyżeczkę słodkiej papryki i łyżkę mielonego kminu rzymskiego. Łyżkę ziaren kolendry rozdrabniamy w moździerzu i dodajemy do naszej mieszanki. 

KLOPSIKI:

Mięso przekładamy do miski, dodajemy łyżkę przygotowanej wcześniej mieszanki przypraw (resztę zamykamy w słoiczku do ponownego wykorzystania) oraz jajko, starte na małych oczkach tarki, ząbek czosnku i cebulę. Przyprawiamy solą morską i zagęszczamy 2 łyżkami bułki tartej, dokładnie mieszamy.

Formujemy klopsiki preferowanej wielkości, oprószamy z obu stron mąką i smażymy na oleju rzepakowym, aż się zarumienią.

PODANIE:

Sos z ciecierzycą wykładamy na talerz, na nim układamy klopsiki, posypujemy świeżą kolendrą i podajemy z miseczką dipu z harissą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak