odc. 7 Doradca Smaku

Doradca Smaku XII: Klopsiki z Kurczaka Sielskiego po marokańsku, odc. 7

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Klopsiki z kurczaka na pewno nie są Wam obce, ale dziś w nieco innym, orientalnym wydaniu, po marokańsku. Do tego dip na bazie jogurtu naturalnego, pasty harissa i cytryny oraz sos z warzyw i ciecierzycy z dodatkiem szafranu. Palce lizać!

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Klopsiki:

  • mięso mielone z Kurczaka Sielskiego

    1/2 kg
  • cebula

    1 szt.
  • czosnek

    1 ząbek
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 łyżki
  • jajko

    1 szt.
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • Kmin rzymski mielony Prymat

    1 łyżka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • cynamon mielony

    1 łyżka
  • Przyprawa curry orientalna Prymat

    1 łyżka
  • Kolendra cała Prymat

    1 łyżka
  • olej rzepakowy

    do smażenia

Sos:

  • cebula

    1 szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • papryczka ostra

    1 szt.
  • seler naciowy

    1 łodyga
  • kolendra

    1/2 pęczka
  • pomidory pelati

    400 g (1 puszka)
  • ugotowana ciecierzyca

    1 szklanki
  • bulion warzywny

    1/2 l
  • Szafran nitki Prymat

    1 opakowanie
  • olej słonecznikowy

    do smażenia

Dip:

  • gęsty jogurt naturalny

    200 ml
  • Przyprawa harissa

    1 łyżka
  • sok z połowy cytryny

Bulion:

  • cebula

    1 szt.
  • włoszczyzna

    1 pęczek
  • czosnek

    3 ząbki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 szt.
  • ziele angielskie

    5-6 ziaren
  • woda

    2 litry

Do smaku:

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

BULION:

Na gazie opalamy 1 cebulę. 

Pęczek włoszczyzny, opaloną cebulę, 3 ząbki czosnku, 3 liście laurowe, 5–6 ziaren ziela angielskiego zalewamy 2 litrami wody, przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i gotujemy przez około 1 godzinę.

DIP: 

200 ml gęstego jogurtu naturalnego mieszamy z łyżką harissy i sokiem z połowy cytryny, a następnie schładzamy.

SOS:

2 ząbki czosnku siekamy i rozcieramy z solą morską. Cebulę kroimy w grubą kostkę, czuszkę w plasterki, a łodygę selera kroimy ukośnie w spore kawałki. Siekamy świeżą kolendrę. Warzywa smażymy na 2 łyżkach oleju słonecznikowego, a następnie wlewamy pół litra bulionu warzywnego. Po około 5 minutach dodajemy puszkę pomidorów pelati i szklankę ugotowanej ciecierzycy. Przyprawiamy szczyptą szafranu i solą morską. Mieszamy, gotujemy kolejne 5 minut i posypujemy garścią świeżej kolendry.

MIESZANKA PRZYPRAW DO MIĘSA:

W miseczce mieszamy  łyżkę cynamonu, przyprawę curry, łyżeczkę słodkiej papryki i łyżkę mielonego kminu rzymskiego. Łyżkę ziaren kolendry rozdrabniamy w moździerzu i dodajemy do naszej mieszanki. 

KLOPSIKI:

Mięso przekładamy do miski, dodajemy łyżkę przygotowanej wcześniej mieszanki przypraw (resztę zamykamy w słoiczku do ponownego wykorzystania) oraz jajko, starte na małych oczkach tarki, ząbek czosnku i cebulę. Przyprawiamy solą morską i zagęszczamy 2 łyżkami bułki tartej, dokładnie mieszamy.

Formujemy klopsiki preferowanej wielkości, oprószamy z obu stron mąką i smażymy na oleju rzepakowym, aż się zarumienią.

PODANIE:

Sos z ciecierzycą wykładamy na talerz, na nim układamy klopsiki, posypujemy świeżą kolendrą i podajemy z miseczką dipu z harissą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat