Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Doradca Smaku XII: Klopsiki z Kurczaka Sielskiego po marokańsku, odc. 7

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(79)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Klopsiki z kurczaka na pewno nie są Wam obce, ale dziś w nieco innym, orientalnym wydaniu, po marokańsku. Do tego dip na bazie jogurtu naturalnego, pasty harissa i cytryny oraz sos z warzyw i ciecierzycy z dodatkiem szafranu. Palce lizać!

Składniki:

Klopsiki:

mięso mielone z Kurczaka Sielskiego
1/2 kilograma
cebula
1 sztuka
czosnek
1 ząbek
Bułka tarta klasyczna Prymat
2 łyżki
jajko
1 sztuka
mąka pszenna
2 łyżki
Kmin rzymski mielony Prymat
1 łyżka
Sklep Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Cynamon mielony Prymat
1 łyżka
Sklep Prymat
Przyprawa curry orientalna Prymat
1 łyżka
Sklep Prymat
Kolendra cała Prymat
1 łyżka
olej rzepakowy
do smażenia

Sos:

cebula
1 sztuka
czosnek
2 ząbki
papryczka ostra
1 sztuka
seler naciowy
1 łodyga
kolendra
1/2 pęczka
pomidory pelati
400 g (1 puszka)
ugotowana ciecierzyca
1 szklanka
bulion warzywny
1/2 litra
Szafran nitki Prymat
1 opakowanie
Sklep Prymat
olej słonecznikowy
do smażenia

Dip:

gęsty jogurt naturalny
200 mililitrów
Przyprawa harissa
1 łyżka
sok z połowy cytryny

Bulion:

cebula
1 sztuka
włoszczyzna
1 pęczek
czosnek
3 ząbki
Liść laurowy suszony Prymat
3 sztuki
Sklep Prymat
ziele angielskie
5-6 ziaren
Sklep Prymat
woda
2 litry

Do smaku:

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XII: Klopsiki z Kurczaka Sielskiego po marokańsku, odc. 7

BULION:

Na gazie opalamy 1 cebulę. 

Pęczek włoszczyzny, opaloną cebulę, 3 ząbki czosnku, 3 liście laurowe, 5–6 ziaren ziela angielskiego zalewamy 2 litrami wody, przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i gotujemy przez około 1 godzinę.

DIP: 

200 ml gęstego jogurtu naturalnego mieszamy z łyżką harissy i sokiem z połowy cytryny, a następnie schładzamy.

SOS:

2 ząbki czosnku siekamy i rozcieramy z solą morską. Cebulę kroimy w grubą kostkę, czuszkę w plasterki, a łodygę selera kroimy ukośnie w spore kawałki. Siekamy świeżą kolendrę. Warzywa obsmażamy na 2 łyżkach oleju słonecznikowego, a następnie wlewamy pół litra bulionu warzywnego. Po około 5 minutach dodajemy puszkę pomidorów pelati i szklankę ugotowanej ciecierzycy. Przyprawiamy szczyptą szafranu i solą morską. Mieszamy, gotujemy kolejne 5 minut i posypujemy garścią świeżej kolendry.

MIESZANKA PRZYPRAW DO MIĘSA:

W miseczce mieszamy  łyżkę cynamonu, przyprawę curry, łyżeczkę słodkiej papryki i łyżkę mielonego kminu rzymskiego. Łyżkę ziaren kolendry rozdrabniamy w moździerzu i dodajemy do naszej mieszanki. 

KLOPSIKI:

Mięso przekładamy do miski, dodajemy łyżkę przygotowanej wcześniej mieszanki przypraw (resztę zamykamy w słoiczku do ponownego wykorzystania) oraz jajko, starte na małych oczkach tarki, ząbek czosnku i cebulę. Przyprawiamy solą morską i zagęszczamy 2 łyżkami bułki tartej, dokładnie mieszamy.

Formujemy klopsiki preferowanej wielkości, oprószamy z obu stron mąką i smażymy na oleju rzepakowym, aż się zarumienią.

PODANIE:

Sos z ciecierzycą wykładamy na talerz, na nim układamy klopsiki, posypujemy świeżą kolendrą i podajemy z miseczką dipu z harissą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak