Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Chowder kukurydziany wg Piotra Ogińskiego
Na oleju z suszonych pomidorów podsmażamy cebulę, czosnek, marchew, seler oraz kolby kukurydzy przez 3-4 minuty. Po tym czasie dodajemy ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie, wędzoną paprykę, majeranek oraz suszone pomidory, podsmażamy przez minutę i zalewamy bulionem. Chowder gotujemy przez ok. 15 minut.
Po tym czasie dodajemy ugotowane ziarna kukurydzy, śmietankę, sól oraz pieprz i gotujemy jeszcze 3 minuty.
Na rozgrzanym oleju smażymy grzyby shitake oraz brązowe pieczarki przez 3-4 minuty, po czym dodajemy grzyby shimeji i smażymy pół minuty. Usmażone grzyby przekładamy do zupy, redukujemy ok 10 minut.
W miseczce układamy pomidorki koktajlowe, zalewamy zupą, na górę dodajemy zieloną cebulę oraz ser cheddar. Smacznego!
A jeśli kochacie dania jednogarnkowe i macie ochotę spróbować innej wersji chowderu, polecam Wam przepis na chowder rybny.