Co na obiad: Chowder kukurydziany wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Wegetariański chowder kukurydziany to sycące danie jednogarnkowe idealne na obiad. Mnóstwo pysznych warzyw i grzybów zanurzonych w kremowej zupie. Polecam! 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • olej z suszonych pomidorów

    2 łyżki
  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula

    1 sztuka
  • papryczka chili

    1 sztuka
  • marchew

    1 sztuka
  • seler naciowy

    3 sztuki
  • kukurydza

    2 sztuki
  • ziemniaki typu A (sałatkowe)

    150 gramów
  • liść laurowy

    4-5 sztuk
  • ziele angielskie

    4-5 sztuk
  • Papryka wędzona słodka mielona Prymat

    2 łyżeczki
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • pomidory suszone Smak

    6 sztuk
  • bulion warzywny

    1 litr
  • śmietanka 30%

    200 mililitrów
  • grzyby shiitake

    5 sztuk
  • pieczarki brązowe

    5 sztuk
  • grzyby shimeji

    50 gramów
  • olej

    do smażenia
  • sól morska - MŁYNEK Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    do smaku

Dodatki:

  • pomidorki koktajlowe

  • zielona cebulka

  • ser cheddar

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

 

Na oleju z suszonych pomidorów podsmażamy cebulę, czosnek, marchew, seler oraz kolby kukurydzy przez 3-4 minuty. Po tym czasie dodajemy ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie, wędzoną paprykę, majeranek oraz suszone pomidory, podsmażamy przez minutę i zalewamy bulionem. Chowder gotujemy przez ok. 15 minut.

Po tym czasie dodajemy ugotowane ziarna kukurydzy, śmietankę, sól oraz pieprz i gotujemy jeszcze 3 minuty.

Na rozgrzanym oleju smażymy grzyby shitake oraz brązowe pieczarki przez 3-4 minuty, po czym dodajemy grzyby shimeji i smażymy pół minuty. Usmażone grzyby przekładamy do zupy, redukujemy ok 10 minut.

W miseczce układamy pomidorki koktajlowe, zalewamy zupą, na górę dodajemy zieloną cebulę oraz ser cheddar. Smacznego!

 

A jeśli kochacie dania jednogarnkowe i macie ochotę spróbować innej wersji chowderu, polecam Wam przepis na chowder rybny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat