Doradca Smaku XII: Krewetki z chorizo i komosą, odc. 1

odc. 1 Doradca Smaku

Doradca Smaku XII: Krewetki z chorizo i komosą, odc. 1

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Oto przepis na pyszny, super zdrowy posiłek - krewetki, z komosą ryżową (quinoa), szpinakiem i dodatkiem pikantnej kiełbasy chorizo. Dodatek słodkiej papryki wędzonej dodaje daniu głębszy smak i niesamowity aromat. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na danie:

  • krewetki Black Tiger

    12 sztuk
  • chorizo

    100 gramów
  • komosa ryżowa

    1 szklanka
  • bulion warzywny

    1/2 litra
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • czerwona papryczka chili

    1/2 sztuki
  • zielona papryczka chili

    1/2 sztuki
  • szpinak

    100 gramów
  • pomidor malinowy

    1 sztuka
  • olej rzepakowy

    do smażenia
  • masło

    3 łyżki
  • kapary całe Smak

    2 łyżeczki

Na bulion:

  • cebula

    1 sztuka
  • włoszczyzna

    1 pęczek
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 sztuki
  • ziele angielskie

    5-6 sztuki
  • woda

    2 litry

Do smaku:

  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

  • Papryka wędzona słodka mielona Prymat

  • Sól morska ziołowa Prymat w młynku

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku XII: Krewetki z chorizo i komosą, odc. 1

Ziarna komosy płuczemy 2 -3 razy pod bieżącą wodą na sitku, aż stanie się lśniąca, a następnie przekładamy do garnka. Zalewamy ją bulionem warzywnym w proporcji 1:2 (na 1 szklankę komosy 2 szklanki płynu), przyprawiamy do smaku solą morską ziołową i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut. Garnek zdejmujemy z gazu, do komosy dodajemy łyżkę masła, przykrywamy i odstawiamy, żeby „doszła”. 

2 ząbki czosnku kroimy w plastry, siekamy papryczki chili oraz kroimy cebulę w drobną kostkę. Z pomidora wykrawamy pestki, a miąższ kroimy w kostkę. Chorizo obieramy i również kroimy w kostkę, a następnie smażymy na łyżce oleju, czekając, aż wytopi się z niego tłuszcz. Wtedy na patelnię wrzucamy cebulę papryczki oraz czosnek, całość mieszamy i przyprawiamy gałką muszkatołową.

Chorizo z warzywami odsuwamy na jedną połowę patelni, na drugiej natomiast układamy osuszone na ręczniku papierowym krewetki. Gdy się zaróżowią, łączymy je z resztą składników, przyprawiamy 2 łyżkami masła oraz wędzoną papryką i mieszamy, po czym dodajemy pokrojonego pomidora, 2 łyżeczki kaparów i szpinak. Całość podsmażamy krótko, aby szpinak nie utracił jędrności.

Na talerzu układamy komosę, polewamy ją sosem ze smażenia, a na wierzchu układamy 4-6 krewetek. Danie dekorujemy listkami bazylii.

BULION:

Na gazie opalamy 1 cebulę.

Pęczek włoszczyzny, opaloną cebulę, 3 ząbki czosnku, 3 liście laurowe, 5–6 ziaren ziela angielskiego zalewamy 2 litrami wody, przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i gotujemy przez około 1 godzinę.

Doradca Smaku
Aby do dania nie dodawać zbyt dużo płynów, z pomidora wykrawamy pestki, a wykorzystujemy tylko miąższ. Tak przygotowany pomidor nosi nazwę concasse.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat