Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowe

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto: margaryna
cukier 1 szklanka
kakao 2 łyżki
amoniak 2 płaskie łyżki
mąka 2 szklanki
margaryna
cukier waniliowy
gorzka czekolada 2
żółtko jajek
cukier kryształ 3-4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowe

Ciasto (składniki na 3 placki - blachy):
Białka ubić. Żółtka, margarynę i cukier zmiksować do białości. Dodać kakao, mąkę i amoniak i dalej miksować. Na koniec dodać pianę z białek. Trzy blachy wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować ciasto. Piec w temp. 180 stopni. Trzeba uważać, bo szybko się piecze (ok 20 minut, a jak piekarnik jest rozgrzany to nawet 15).
Masa:
Ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu z żółtkiem, cukrem i cukrem waniliowym, odstawić do ostudzenia. 1.5 czekolady rozpuścić na parze. Margarynę utrzeć, dodać budyń i czekoladę cały czas ucierając.
Placki przekładać masą, ale zostawić też trochę na wierzch i boki. Na wierz zetrzeć też resztę czekolady. Smacznego:)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Angelika10 15.02.2014 23:17
pysznie wygląda
Ada-Gaba 04.12.2012 13:09
prawdziwy smakołyk
jozefinach 14.11.2012 16:27
Piękne ciasto.
Betka 06.11.2012 17:06
pyszne ciasto!;)
ziutula
ziutula 01.11.2012 11:24
lubię mocno czekoladowe ciasta
Wiesława1 31.10.2012 19:07
super
kulinarny smak 31.10.2012 18:09
ależ czekoladowo:)
Silver Teaspoon 31.10.2012 17:37
pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak