Doradca Smaku II, odc. 60: Ciasto bretońskie

odc. 60 Doradca Smaku

Doradca Smaku II, odc. 60: Ciasto bretońskie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • masło

    450 g (lekko solone)
  • żółtka

    12 szt.
  • mąka

    750 g
  • cukier

    500 g
  • rum

    20 ml

sos

  • mleko

    1/2 l
  • żółtka

    4 szt.
  • cukier

    60 g
  • skórka z cytryny

  • wanilia

    2 laski
  • gałka muszkatołowa mielona

  • cynamon mielony

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku II, odc. 60: Ciasto bretońskie foto
Masło rozpuszczamy w garnku. Mąkę wsypujemy do miski. Do tego dosypujemy cukier i mieszamy. W drugiej misce mieszamy żółtka.
Krok 2 - Doradca Smaku II, odc. 60: Ciasto bretońskie foto
Żółtka dodajemy do mąki, mieszamy dodajemy powoli masło i mieszając wyrabiamy ciasto.
Krok 3 - Doradca Smaku II, odc. 60: Ciasto bretońskie foto
Dodajemy rum do ciasta.
Krok 4 - Doradca Smaku II, odc. 60: Ciasto bretońskie foto
Formę do ciasta smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wykładamy do formy ciasto lekko je ugniatając.
Krok 5 - Doradca Smaku II, odc. 60: Ciasto bretońskie foto
Wstawiamy do piekarnika 40 min 200 st. Po 30 min sprawdzamy nożem na środku. Gdy nóż czysty jest upieczone
Krok 6 - Doradca Smaku II, odc. 60: Ciasto bretońskie foto
Do miski wlewamy żółtka, cukier i mieszamy.
Krok 7 - Doradca Smaku II, odc. 60: Ciasto bretońskie foto
Siekamy drobniutko skórkę z cytryny i dodajemy do utartych żółtek z cukrem.
Krok 8 - Doradca Smaku II, odc. 60: Ciasto bretońskie foto
Doprawiamy cynamonem i mieszamy.
Krok 9 - Doradca Smaku II, odc. 60: Ciasto bretońskie foto
W garnku grzejemy mleko. Do mleka dodajemy laskę wanilii.
Krok 10 - Doradca Smaku II, odc. 60: Ciasto bretońskie foto
Zagrzane mleko powolutku wlewamy do miski z żółtkami i mieszamy. Wymieszane żółtka z mlekiem przelewamy z miski do garnka i na bardzo wolnym ogniu grzejemy (nie gotować), doprawiamy gałką muszkatołową i mieszamy. Gdy sos zgęstnieje jest gotowy.
Krok 11 - Doradca Smaku II, odc. 60: Ciasto bretońskie foto
Ciasto wyjmujemy z piekarnika i podajemy z przygotowanym sosem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

08.12.2014 12:50
ciasto musi być bardzo pyszne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat