Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia, odc. 37. Keks czekoladowo-bananowy

5.0
(45)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1 i 3/4 szklanki
cukier 3/4 szklanki
orzechy włoskie 1 szklanka (posiekane)
olej 2/3 szklanki
jaja 4 szt.
banan 2 szt.
gorzka czekolada 2 tabliczki
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cytryna 1 szt.
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat (do smaku)
Pieprz czarny mielony Prymat (do smaku)
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia, odc. 37. Keks czekoladowo-bananowy

Kroki postępowania

1
Olej, cukier, sól i otartą skórkę ze sparzonej cytryny ubijać mikserem lub trzepaczką do momentu rozpuszczenia się wszystkich składników.
Krok 1 - Przepis dnia, odc. 37. Keks czekoladowo-bananowy foto
2
Następnie dodawać po jednym jajku, cały czas ubijając do powstania puszystej masy.
Krok 2 - Przepis dnia, odc. 37. Keks czekoladowo-bananowy foto
3
Mąkę, sodę i proszek do pieczenia przesiać i stopniowo dodawać do masy. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę czekoladę, banany i orzechy.
Krok 3 - Przepis dnia, odc. 37. Keks czekoladowo-bananowy foto
4
Wszystko delikatnie połączyć i doprawić do smaku. Ciasto przełożyć do formy.
Krok 4 - Przepis dnia, odc. 37. Keks czekoladowo-bananowy foto
5
Piec około 50-60 minut w temperaturze 180°C.
Krok 5 - Przepis dnia, odc. 37. Keks czekoladowo-bananowy foto
6
Keks podawać z cukrem pudrem, przybrany świeżym listkiem mięty.
Krok 6 - Przepis dnia, odc. 37. Keks czekoladowo-bananowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak