Przepis dnia, odc. 37. Keks czekoladowo-bananowy

Przepis dnia, odc. 37. Keks czekoladowo-bananowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 i 3/4 szklanki
  • cukier

    3/4 szklanki
  • orzechy włoskie

    1 szklanka (posiekane)
  • olej

    2/3 szklanki
  • jaja

    4 szt.
  • banan

    2 szt.
  • gorzka czekolada

    2 tabliczki
  • soda oczyszczona

    2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cytryna

    1 szt.
  • sól morska

    (do smaku)
  • pieprz czarny mielony

    (do smaku)
  • przyprawa do piernika

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia, odc. 37. Keks czekoladowo-bananowy foto
Olej, cukier, sól i otartą skórkę ze sparzonej cytryny ubijać mikserem lub trzepaczką do momentu rozpuszczenia się wszystkich składników.
Krok 2 - Przepis dnia, odc. 37. Keks czekoladowo-bananowy foto
Następnie dodawać po jednym jajku, cały czas ubijając do powstania puszystej masy.
Krok 3 - Przepis dnia, odc. 37. Keks czekoladowo-bananowy foto
Mąkę, sodę i proszek do pieczenia przesiać i stopniowo dodawać do masy. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę czekoladę, banany i orzechy.
Krok 4 - Przepis dnia, odc. 37. Keks czekoladowo-bananowy foto
Wszystko delikatnie połączyć i doprawić do smaku. Ciasto przełożyć do formy.
Krok 5 - Przepis dnia, odc. 37. Keks czekoladowo-bananowy foto
Piec około 50-60 minut w temperaturze 180°C.
Krok 6 - Przepis dnia, odc. 37. Keks czekoladowo-bananowy foto
Keks podawać z cukrem pudrem, przybrany świeżym listkiem mięty.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat