Wyjątkowe okazje: Napoleonka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • ciasto francuskie

    1 opakowanie
  • cukier puder

  • Cukier z cynamonem

    1 łyżeczka

Krem waniliowy

  • mleko 3,2%

    270 ml
  • laska wanilii

    2 laski
  • żółtka

    5 sztuk
  • cukier kryształ

    3 łyżki
  • śmietana kremówka

    36% 100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Krem waniliowy: Mleko zagotować z ziarnami wanilii. Cukier i żółtka ubić na jednolitą masę, dodać do niej mąkę, ugotowane mleko waniliowe i śmietanę. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia.

Ciasto francuskie podzielić na trzy równe części i piec 9 minut w piekarniku o temperaturze 180°C.

Na wypieczone ciasto francuskie przełożyć kremem w następujący sposób: ciasto, warstwa kremu, ciasto, krem, ciasto. Przed podaniem napoleonkę posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jejkuchnia 26.03.2018 19:35
Chyba nigdy się nie znudzi. :)
magdalenamokrzycka 30.10.2016 15:32
a jak zrobi samemu ciasto francuskie ?
IZABELA29 22.10.2016 10:43
Swietnie wyrosniete ciasto
[email protected] 21.10.2016 20:28
szkoda, że nie ma ilości mąki
KORAL 24.02.2016 17:11
Ciasto kupne , w składzie brak ilości mąki , który to DORADCA SMAKU tak doradza ? Ogólnie jestem na nie. Przykro mi.
Andziooocha 16.02.2016 07:30
sorry ale ile tej mąki co nie pisze :D help bo bardzo mam na nie ochote:)
endzi 05.02.2016 10:10
Mniam ...wyglada przepysznie!
sliwka 09.01.2016 16:39
Pychotka;)) mniam
Izabela9 08.01.2016 20:48
Ale pyszności..
misia53 08.01.2016 20:42
ale mi zapachniało.....

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat