Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

RUDY-RYDZ

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

rydze 400 gram
cebula 1 szt
marchewka 1 szt
pietruszka korzeń 1 szt
pietruszka zielona 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
ziele angielskie 4 ziarenka
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziemniaki 2 szt
śmietana 18 proc 100 ml
masło 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: RUDY-RYDZ

Zebrane w piękne jesienne dni rydze oczyścić i dobrze wypłukać.Zagotować wodę z przyprawami i wrzucić do nie nasze rydze.Obgotować kilka minut,wyjąć z wywaru i odcedzić.Cebulę obrać i pokroić w kostkę.Marchewkę i pietruszkę pokroić w cienkie słupki.Rydze pokroić w paseczki.Na patelni stopić masło i wrzucić cebulę i rydze.Smażyć chwilę ciągle mieszając aby cebula się zeszkliła i dodać pokrojone w słupki warzywa.Wszystko razem wymieszać i dusić chwilę pod przykryciem aż warzywa lekko zmiękną. Przełożyć do garnka i zalać wywarem z gotowania rydzów.Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.Dodać do gotującej się zupy.Chwilę pogotować aż ziemniaki zmiękną.Podawać z posiekaną zieloną pietruszką i gęstą śmietaną. SMACZNEGO !!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 27.09.2013 10:46
danie na pokaz, pyszności
olkaaa 22.09.2013 09:07
wygląda smakowicie
jeta72 15.07.2013 10:59
lubię rydze :-)
alaaa 19.06.2013 14:19
bardzo ciekawe danie
kate.500 13.01.2013 20:08
pysznosc
anemon 09.01.2013 17:41
Zupa pełna smaków i kolorów.
Krystyna32 07.11.2012 09:54
super
MAR3STA 03.11.2012 21:16
bardzo smaczne
jozefinach 30.10.2012 08:09
Mniam, mniam
misia53 29.10.2012 22:09
bardzo smaczne
Rafał10 29.10.2012 21:48
uwielbiam rydze :)
Goya 29.10.2012 21:27
super
Zdzisław 29.10.2012 19:55
jak piękna sztuka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak