Zapiekany ryż z wątróbką

Zapiekany ryż z wątróbką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula biała

    2 szt.
  • ryż

    2 szkl.
  • gałka muszkatałowa

    0,25 łyżki
  • wątróbka

    200 g
  • masło

    1/2 kostki
  • bułka tarta pikantna

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Płuczemy ryż, wkładamy do garnka, zalewamy 1, 5 l wrzątku, gotujemy ponad kwadrans, odcedzamy, dodajemy 2 łyżki masła i gałkę muszkatołową po czym dokładnie mieszamy. Obieramy cebule, płuczemy i siekamy. Płuczemy wątróbkę, pozbawiamy ją żył i błon, kroimy na plasterki i wraz z cebulą smażymy na łyżce masła. Mieszamy ryż z cebulą i wątróbką. Przygotowujemy naczynie do zapiekania: smarujemy masłem i obsypujemy obficie bułką tartą. Wkładamy składniki i pieczemy przez pół godziny w piekarniku nastawionym na 200 stopni.

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

berys18

10.12.2010 07:09
jeszcze nie próbowałam wątróbki z ryżem, fajne połaczenie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat