Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pancakes na mleku

4.0
(7)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepis na pancakes na mleku. Chcesz przygotować pancakes, ale nie masz maślanki? Jeśli masz mleko to z powodzeniem możesz je wykorzystać!

Składniki:

mąka 225 gramów
mleko 300 mililitrów
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
cukier 1 łyżka
jaja 2 sztuki
masło 30 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Pancakes na mleku

Przepis na pancakes na mleku poleca się dla wszystkich tych, których nadeszła ochota na słodkie śniadanie, ale nie mają w lodówce kefiru ani maślanki. Wychodzą puszyste i delikatne, a w połączeniu z syropem klonowym lub sezonowymi owocami to po prostu rewelacja. 

Pancakes na mleku - jak zrobić?

1

Masło rozpuścić na ogniu i wystudzić. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać (mixerem) na jednolitą, gęstą masę.

2

Rozgrzewamy patelnię, zmniejszamy ogień i smażymy bez dodatku tłuszczu placuszki (po kilkanaście sekund z każdej strony).

3

Podajemy z sosem klonowym, świeżymi truskawkami, podduszonymi jabłkami na ciepło, konfiturami, owocami  - z dodatkami, jakie lubimy lub mamy pod ręką.

Pancakes możemy zrobić na jogurcie, mleku lub maślance. Zależy jaką konsystencje placuszków chcesz uzyskać. Do ciasta na pancakes można także dodać budyń lub owoce. Zobacz przepisy na:

PUSZYSTE PANCAKES

BANANOWE PANCAKES

 

PANCAKES NA JOGURCIE

A może wypróbujesz też pancakes z jabłkami?

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aida 25.10.2012 09:03
Agnieszka B. - mam drugi przepis, wcześniej dodany i tam właśnie wykorzystuję maślankę albo kefir; tamten przepis też polecam, gdyż placuszki są słodsze i równie urocze ;)
daria2911 24.10.2012 18:29
pysznosci
czekoladka_m 24.10.2012 17:11
Mniam:) Bardzo smacznie wyglądają:)
Mati3 24.10.2012 17:04
super
Kasia35 24.10.2012 16:35
smaczne
Agnieszka_B 24.10.2012 15:41
Uwielbiam! Ale zawsze robiłam na maślance.
misia53 24.10.2012 15:07
fajne , bo szybciutko się robi , nie sa kosztowne i można sobie osłodzić zycie ....hihi...
Konrad1 24.10.2012 15:03
oryginalne!
babajaga1969 24.10.2012 15:00
wygląda rewelacyjnie i kusząco aby zjeść

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak