Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Puszyste pancakes śniadaniowe

4.9
(1358)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Pomysł na śniadanie na słodko? Puszyste pancakes śniadaniowe, to zdecydowanie przepis warty wypróbowania! 

Inne smakowite przepisy na śniadanie, znajdziecie w zakładce Przypraw sobie śniadanie

Składniki:

jajko
2 sztuki
mąka
220 gramów
cukier
40 gramów
proszek do pieczenia
2 łyżeczki
maślanka
1,5 szklanki
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
masło roztopione
70 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Puszyste pancakes śniadaniowe

  • Pancakes idealne na śniadanie
  • Przepis na szybkie śniadanie na słodko
  • Puszyste pancakes z owocami

Jak przygotować idealnie puszyste pancakes? Wystarczy przygotować składniki i wymieszać je ze sobą w odpowiedni sposób. Koniecznie sprawdźcie przepis na puszyste pancakes i krok po kroku przygotujcie najpyszniejsze, śniadaniowe placuszki. 

Kroki postępowania

1

Do jednej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce zmiksować jajka i maślankę, a następnie dodać cukier z wanilią oraz cukier i na koniec masło. Rozmieszać i do mokrych składników dodać przesiane składniki suche. Wymieszać rózgą. 

 

PORADA: jeśli masz więcej czasu i chcesz uzyskać naprawdę puszyste pankejki - rozdziel żółtko od białka. Żółtka jaj wymieszaj z maślanką, cukrem i cukrem waniliowym. Białka ubij na puszystą masę i dodaj na samym końcu - wmieszaj pianę do masy ciasta, delikatnie. 

Krok 1 - Puszyste pancakes śniadaniowe foto
2

Na rozgrzanej patelni teflonowej rozlewać łyżką porcje ciasta. Patelnię można delikatnie posmarować olejem.

Krok 2 - Puszyste pancakes śniadaniowe foto
3

Przewracać na drugą stronę, gdy na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Podawać z ulubionymi dodatkami.

To jak, wypróbujecie przepis na puszyste pancakes? A może wolicie pancakes bananowe?

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna 13.03.2025 20:18
Ten przepis chyba wcześniej był z mlekiem..? Proszę o informację ile mleka zamiast maślanki? Wcześniej wychodziły mi super, a maślankę nie zawsze mam w lodówce:(
Doradca Smaku 14.03.2025 16:27
Spróbuj 1,5 szklanki mleka. :)
Malwina 15.02.2025 09:15
Ciasto rzeczywiście wychodzi rzadkie i na normalną patelnię naleśnikowa się nie nadaje, natomiast na patelni typowo do pancake’ow (z wyżłobionymi miejscami , które utrzymują ciasto w jednym miejscu) jest świetne. Miękkie, puszyste ( pianę ubiłam oddzielnie) i po prostu smaczne. Szkoda że nie można dodać zdjęcia na poparcie słów :)
Doradca Smaku 17.02.2025 09:04
Pomyślimy o takiej opcji! Dziękuję za komentarz :)
Rozlany pankejk 11.02.2025 21:05
Przepis beznadziejny,z tego to jedyne co można zrobić to naleśniki bo ciasto rozlewa się dużo za rzadkie bardzo się zawiodłam.Niby przepis od kucharza
Doradca Smaku 12.02.2025 08:28
Proszę sprawdzić nową wersję przepisu - z maślanką. I koniecznie proszę ubić pianę z białek!
Niezadowolona 02.02.2025 09:49
Beznadziejny przepis. Pankejki wychodza jak nalesniki.
Doradca Smaku 12.02.2025 08:28
Proszę sprawdzić nową wersję przepisu - z maślanką. I koniecznie proszę ubić pianę z białek!
Kasia Sz. 01.02.2025 09:25
Przepis jest super tylko przede wszystkim czytajmy go do końca. Moje wyszły super, wyrosły i są bardzo puszyste. Pychotka
Doradca Smaku 12.02.2025 08:28
Super! ❤️
Zosiek 16.01.2025 20:00
Mniam! Wyszło bardzo dobrze! Co prawda konsystencją i wyglądem nało przypomina pankejki, ale jest pyszne! PS. Nie trzeba mieszać rózgą, można też mikserem.
Doradca Smaku 17.01.2025 08:42
Super ❤️
Zosiek 16.01.2025 19:58
Mniam! Wyszło bardzo smacznie, co prawda trochę mało przypomina wyglądem i konsystencją pankejki ale jest pyszne, polecam! A rózgą nie trzeba mieszać, wystarczy mikser :D
Marjed 12.01.2025 11:28
Wyszły przepyszne ♥️ robiłam opcje wytrawną więc nie dodawałam cukru i bardzo polecam !! Puszyste, wyrośnięte ! Nic dodać nic ująć ❤️❤️
Doradca Smaku 13.01.2025 09:21
Wspaniale, smacznego! :)
Grzegorz 06.10.2024 21:29
Nie rozumiem niektórych komentarzy mi Pankejki wyszły i były pyszne
Maks 27.09.2024 15:44
Nie no placki dobre ale pancakeami tego nazwać nie można Ciasto nie wyrośnięte, konsystencja ciasta do naleśników
Doradca Smaku 29.09.2024 18:46
Jeśli twoje pancakes nie wyrastają i mają konsystencję przypominającą naleśniki, może to oznaczać, że proporcje składników lub sposób przygotowania nie są odpowiednie. Mamy dla Ciebie kilka rad, które mogą sprawić, że konsystencja ciasta będzie idealna. Spróbuj zmniejszyć ilość mleka, np. do 1-1,25 szklanki. Ciasto powinno być gęstsze niż na naleśniki. Dodatkowo pancakes wychodzą bardziej puszyste, gdy oddzielisz żółtka od białek i ubijesz białka na sztywną pianę, a następnie delikatnie wmieszasz je do reszty ciasta. Jeśli być może pominąłeś ten krok, to koniecznie go uwzględnij. Mam nadzieję, że następnym razem pancakes wyjdą tak jak powinny. Mimo wszystko cieszę się, że smakowało! :)
... 15.12.2024 11:27
Wyszły super urosły ciasto wyszło super może za dużo mleka ?
OLAJASNAGORA 19.09.2024 15:52
NIE WIEM TE PANKEJKI ZROBILAM Z NICH NALESNIKI BEDE PRÓBOWALA
elon 21.07.2024 08:58
Slaby przepis, pankejki nie sa wcale puszyste. Ciasto jest za rzadkie. Podawanie w przepisie miar w stylu 1,5 szklanki to idiotyzm ponieważ szklanka szklance nie równa. A informacja dodatkowa o rozdzieleniu zoltek od białek gdzies w dole przepisu też jest niedorzeczna - zamiast podać na początku.
Aleksia 18.08.2024 19:35
Zgadzam się, ciasto wychodzi za rzadkie a miara podawana w szklankach jest bez sensu.
lilianakacprzyk13 25.06.2024 15:02
Bardzo dobre, świetne na śniadanie polecam
MajaB 04.05.2024 18:16
Bardzo dobry przepis uważam że jest bardzo przydatny ☺️
Magdalena 29.04.2024 16:21
Cukier wanilinowy - naprawdę? ...
tymok 13.04.2024 13:16
Polecam bardzo 55 gwiazdek
Anna 10.04.2024 15:52
Nie rozumiem dlaczego informacja o oddzieleniu białek od żółtek nie była w przepisie od razu tylko jako uwaga, bez sensu! Zmarnowane składniki i czas…
Nat 06.04.2024 09:43
Beznadziejny przepis! Lejące ciasto nadające się chyba jedynie na naleśniki. Nie polecam
mops 21.03.2024 11:58
pyszne
[email protected] 14.03.2024 19:20
Bardzo dobre wyszły
Pola 19.02.2024 20:38
Przepis fatalny zmarnowałam bardzo dużo składników i rodzice są na mnie źli ciasto w środku było surowe i niejadalne
Doradca Smaku 20.02.2024 15:34
Przykro mi, że przepis się nie udał. Aby pancakes nie były surowe w środku, należy smażyć je dopóki nie pojawią się pęcherzyki powietrza i dopiero wówczas obrócić. Można również przykryć patelnię w czasie smażenia.
Amewaa 23.03.2024 19:23
To ze nie umiesz gotowac to nie znaczy ze takie wszystkim wychodzą mi wyszly znakomite widocznie zle smarzylas geniuszko
xoxokicia 22.05.2024 13:28
to nie jest wina przepisu. za słabo pieczone i tyle.
Kasia 13.02.2024 11:12
Nie polecam. Usmażyłam kilka reszta ciasta do smieci.
Lena 11.05.2024 13:45
To czemu pani wyrzucila? Ja robilam i dobre Elo
Kejt 08.02.2024 18:32
Pysznę polecam
Peter 21.01.2024 13:21
Wystarczy oddzielić żółtka od białek. 3 łyżeczki proszku do pieczenia to zbrodnia!
Piotr 21.01.2024 13:18
Wystarczy oddzielić żółtka od białek. 3 łyżeczki proszku do pieczenia to zbrodnia!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak