Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Farfalle ze szpinakiem i gorgonzolą

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron kokardki 400 gram
szpinak mrożony 450 gram
ser gorgonzola 100 gram
śmietana kremówka 100 mililitr
czosnek 3 ząbek
sól do smaku
pieprz do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczka
Pierś z kurczaka pojedyncza 1 sztuka
masło 1 łyżka
oliwa 1 łyżka
cebula 1 sztuka
parmezan 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Farfalle ze szpinakiem i gorgonzolą

Kroki postępowania

1
Na oliwię podsmażyć na złoto pokrojoną w kostkę cebulę.
Krok 1 - Farfalle ze szpinakiem i gorgonzolą foto
2
Dodać pokrojoną pierś z kurczaka, doprawić solą i pieprzem i smażyć do miękkości.
Krok 2 - Farfalle ze szpinakiem i gorgonzolą foto
3
Dodać zamrożony szpinak i smażyć do odmrożenia i odparowania wody.
Krok 3 - Farfalle ze szpinakiem i gorgonzolą foto
4
Dodać ser gorgonzolę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, sól i gałkę muszkatołową oraz łyżkę masła. Smażyć do rozpuszczenia się sera.
Krok 4 - Farfalle ze szpinakiem i gorgonzolą foto
5
Dodać śmietanę kremówkę i gotować do zredukowania się sosu i zagęszczenia.
Krok 5 - Farfalle ze szpinakiem i gorgonzolą foto
6
Makaron ugotować al dente. Odcedzić i wymieszać z gorącym sosem. Podawać posypany twardym serem.
Krok 6 - Farfalle ze szpinakiem i gorgonzolą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lemon 23.10.2012 19:34
piękne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak