Przepis i sposób przygotowania na: Tort węgierski z żelkami na urodzinki dziecka
Galaretkę przygotować według instrukcji na opakowaniu używając 1/4 wody mniej, następnie przelać do płaskiego pojemnika i wstawić do lodówki do stężenia. Pokroić w kostkę.
Masło zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym.
Mąkę wsypać do garnka, dodać jajka - zmiksować. Następnie stopniowo dolewać mleko. Całość postawić na małym ogniu, podgrzewać i cały czas mieszać, aż masa zgęstnieje, krótko zagotować. Następnie odstawić do ostygnięcia, mieszając od czasu do czasu.
Do wystudzonej masy, stopniowo dodawać masło utarte z cukrem. Następnie powoli dosypywać kakao, całość zmiksować na gładką masę. Wlewamy kompot wiśniowy a następnie dodać wiśnie. Mieszamy.
Żelatynę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody i odstawić, aż lekko przestygnie. Letnią żelatynę wlewamy do kakaowej masy, mieszamy.
Następnie dodajemy pokrojoną galaretkę. Całość dokładnie mieszamy.
Masę przełożyć do przygotowanej tortownicy, udekorować miśkami i wstawić do lodówki na ok. 5 godzin.
W wersji dla dorosłych zamiast kompotu można użyć alkohol.