Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakwas klarowny na chlebie żytnim

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

chleb żytni 4 kromki
czosnek 4-5 ząbków
ziele angielskie 5-7 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt.
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1/2 łyżeczki
kminek płaska łyżeczka
woda 1 (źródlana)

Przepis i sposób przygotowania na: Zakwas klarowny na chlebie żytnim

Kromeczki czerstwego chleba żytniego (na zakwasie!) opiec w tosterze na rumiano.
Pozostawić do ostygnięcia, potem pokroić na połówki lub szerokie paski i włożyć do słoika.
Dodać ząbki czosnku przecięte wzdłuż na połowę lub ćwiartki, ziele angielskie, kminek, liście laurowe oraz ziarenka pieprzu.
Całość zalać letnią wodą.
Nakryć słoik papierową serwetką, zabezpieczyć gumką i pozostawić na kilka dni w ciepłym miejscu.
Kiedy zakwas osiągnie charakterystyczny "kwaśny", ale przyjemny, zapach - calość odcedzić przez papierowy filtr do kawy, przelać do butelki, zakręcić i wstawić do lodówki.

Nadaje się do zakwaszania żurku, białego barszczu, zalewajki, barszczu buraczanego, zupy grzybowej czy kapuśniaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak