Jarmuż zapiekany z ziemniakami

Jarmuż zapiekany z ziemniakami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jarmuż

    400 g liści
  • ziemniaki

    1 kg
  • szynka konserwowa

    150 g
  • ser żółty

    150 g
  • masło

    2 łyżki
  • sól

    . .
  • pieprz czarny mielony

    . .
  • gałka muszkatołowa mielona

    . .
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Liście jarmużu dokładnie umyć i osuszyć, usunąć twarde niejadalne cześci liści (nerwy, ogonki). Blanszować we wrzątku minutę, po czym odsączyć i przelać zimną wodą, posiekać.
Ziemniaki obrać ze skórki, ugotować do miękkości w osolonym wrzątku. Odsączyć, odparować i przecisnąć przez praskę bądź dokładnie rozdrobnić tłuczkiem. Dodać 1 łyżkę masła, doprawić mocno do smaku solą, pieprzem, gałką. Do nieco wystudzonych ziemniaków dodać tarty ser, pokrojoną w kostkę szynkę. Formę do zapiekanek wysmarować masłem, ułożyć warstwę ziemniaczanej masy, na niej jarmuż, a na wierzch resztę ziemniaków. Zapiekać ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

darek6

15.08.2010 18:57
proste

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat