Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ocet malinowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

maliny świeże 250-300 gram
ocet winny czerwony 500 ml
ocet balsamiczny 1 łyżka
lub miód

Przepis i sposób przygotowania na: Ocet malinowy

Maliny umyć i osuszyć . Owoce przesypać do szklanego naczynia /słoja lub butelki/ , zalać octem , zakręcić i odstawić na ok. 20 dni w temperaturze pokojowej. Od czasu do czasu należy wstrząsnąć naczyniem , by delikatnie zamieszać owoce. Po upływie ok 3 tygodni przecedzić ocet /najlepiej przy pomocy gazy/, wycisnąć również maliny i dodać ocet balsamiczny lub miód . Otrzymany płyn przelać do małych , szklanych butelek i dobrze zakręcić. Malinowy ocet przechowywać w chłodnym , ciemnym miejscu. Jeśli ocet nie będzie przechowywany zbyt długo można do butelki wrzucić dodatkowo kilka całych owoców.
Ten aromatyczny, delikatny ocet jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju surówek i sałatek owocowych, do marynowania mięsa i warzyw.

Jeśli na samym początku dodamy do octu wraz z malinami kilka listków mięty , płatki róży lub kwiaty lawendy otrzymamy dodatkowo.....bardzo ciekawy aromat octu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 29.09.2012 15:15
zupełnie, jak mój...
czarnyaniol1990 29.09.2012 12:02
bardzo ciekawy przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak