Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Sałatka
-
gruszki
2 sztuki -
Bulwa kopru włoskiego
1 sztuka -
strzępiastej czerwonej sałaty
1 główka -
orzechów nerkowca
30 gramów -
ser pleśniowy
100 gramów
Sos
-
Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy węgierski Prymat
50 gramów -
oliwa
150 mililitrów -
szalotka
2 sztuki -
ocet balsamiczny
1 łyżka
Przepis i sposób przygotowania Sałatka gruszkowa z koprem włoskim
1. Wszystkie składniki sosu Prymat dokładnie wymieszać, na końcu dodając posiekaną szalotkę.
2. Umytą bulwę kopru włoskiego pozbawioną stwardniałych końcówek przekroić wzdłuż, usunąć głąb, pokroić w bardzo cienkie plasterki, a następnie lekko posolić i delikatnie wymieszać, aby koper zmiękł.
3. Gruszki umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, a następnie pokroić na podłużne kawałki.
4. Do miski włożyć opłukaną i starannie porwaną sałatę, wymieszać ją z koprem włoskim, delikatnie polać sosem, a na wierzchu ułożyć cząstki gruszki oraz sera pleśniowego.
5. Całość posypać uprażonymi na patelni orzechami nerkowca.
Komentarze (3)