Sałatka gruszkowa z koprem włoskim

Sałatka gruszkowa z koprem włoskim

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sałatka

  • gruszki

    2 sztuki
  • Bulwa kopru włoskiego

    1 sztuka
  • strzępiastej czerwonej sałaty

    1 główka
  • orzechów nerkowca

    30 gramów
  • ser pleśniowy

    100 gramów

Sos

  • Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy węgierski Prymat

    50 gramów
  • oliwa

    150 mililitrów
  • szalotka

    2 sztuki
  • ocet balsamiczny

    1 łyżka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Sałatka gruszkowa z koprem włoskim

1. Wszystkie składniki sosu Prymat dokładnie wymieszać, na końcu dodając posiekaną szalotkę.

2. Umytą bulwę kopru włoskiego pozbawioną stwardniałych końcówek przekroić wzdłuż, usunąć głąb, pokroić w bardzo cienkie plasterki, a następnie lekko posolić i delikatnie wymieszać, aby koper zmiękł.

3. Gruszki umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, a następnie pokroić na podłużne kawałki.

4. Do miski włożyć opłukaną i starannie porwaną sałatę, wymieszać ją z koprem włoskim, delikatnie polać sosem, a na wierzchu ułożyć cząstki gruszki oraz sera pleśniowego.

5. Całość posypać uprażonymi na patelni orzechami nerkowca.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

arbuzowo 24.05.2013 15:13
ciekawe połączenie smaków
IZABELA29 24.05.2013 13:06
jeszcze trochę i gruszki na drzewie będę miała i taką sałatkę sobie zrobię
Kolorowa 24.05.2013 12:54
smakowitości

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat