Sałatka gruszkowa z koprem włoskim

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gruszki

    2
  • Bulwa kopru włoskiego

    1
  • strzępiastej czerwonej sałaty

    1 główka
  • orzechów nerkowca

    30 g
  • ser pleśniowy

    100 g
  • sos

  • sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Prymat

    50 g
  • oliwa

    150 ml
  • szalotki

    2 sztuki
  • ocet balsamiczny

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki sosu polskiego Prymat dokładnie wymieszać, na końcu dodając posiekaną szalotkę. Umytą bulwę kopru włoskiego pozbawioną stwardniałych końcówek przekroić wzdłuż, usunąć głąb, pokroić w bardzo cienkie plasterki, a następnie lekko posolić i delikatnie wymieszać, aby koper zmiękł. Gruszki umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, a następnie pokroić na podłużne kawałki.

Do miski włożyć opłukaną i starannie porwaną sałatę, wymieszać ją z koprem włoskim, delikatnie polać sosem, a na wierzchu ułożyć cząstki gruszki oraz sera pleśniowego. Całość posypać uprażonymi na patelni orzechami nerkowca.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
arbuzowo 24.05.2013 15:13
ciekawe połączenie smaków
IZABELA29 24.05.2013 13:06
jeszcze trochę i gruszki na drzewie będę miała i taką sałatkę sobie zrobię
Kolorowa 24.05.2013 12:54
smakowitości

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat