Sos do makaronu do słoików na zimę

Sos do makaronu do słoików na zimę

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidory Lima

    1 kilogram
  • cukinia

    3 kilogramy
  • marchewka

    1/2 kilograma
  • papryka czerwona

    2 sztuki
  • cebula

    1/2 kilograma
  • czosnek

    50 gram
  • sól morska

    2 łyżki
  • cukier

    1 łyżka
  • ocet jabłkowy

    1 łyżka
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • bazylia otarta Prymat

    2 łyżeczki
  • papryka słodka mielona

    2 łyżeczki
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sos do makaronu do słoików na zimę
Pomidory umyj, sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą i zdejmij skórkę. Cukinię umyj i usuń gniazda nasienne.
Krok 2 - Sos do makaronu do słoików na zimę
Zetrzyj na tarce jarzynowej lub rozdrabniaczem, wymieszaj z łyżką soli, przełóż na sitko i odstaw na 2 godziny do odsączenia soku.
Marchewkę umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tej samej tarce. Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i również zetrzyj na tarce.
Obraną i umytą cebulę bardzo drobno pokrój lub zetrzyj na tarce.
Krok 3 - Sos do makaronu do słoików na zimę
W dużym rondlu lub garnku z grubym dnem rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę, pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodaj pokrojone pomidory i smaż, aż się rozgotują i lekko odparuje sok. Odciśniętą z soku cukinię przełóż do rondla, startą marchewkę i paprykę. Rondel nakryj pokrywką i całość gotuj przez około pół godziny. Odkryj, dodaj przyprawy, cukier, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje, nie zapominając o częstym mieszaniu. Gdy sos osiągnie odpowiednią gęstość dodaj ocet jabłkowy, wymieszaj i jeszcze raz zagotuj.
Krok 4 - Sos do makaronu do słoików na zimę
Gorący sos przekładaj do wyparzonych słoiczków i zakręcaj. Pasteryzuj około 10 minut.
Krok 5 - Sos do makaronu do słoików na zimę
*Z tej porcji wyszło mi 9 słoików o pojemności 400 ml
*wagę wszystkich produktów podałam już obranych i bez gniazd nasiennych

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (34)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IZABELA29

18.09.2016 11:04
Bardzo dobry

smerfetka79

08.07.2016 23:53
Warto przygotować na zimę.

Goya

12.04.2016 22:56
pomysłowe, jesienią wypróbuję

jagoda5913

14.03.2016 00:14
dobry sosik

Małgorzata92

25.11.2015 11:08
Ciekawy pomysł :)

anemon

12.10.2015 20:33
Bardzo się cieszę, że Wam smakował.

Norgiusz

21.05.2015 12:00
musze sprobow

Alex_M

04.09.2014 09:34
no i zrobiłam :) wyszedł świetny! wpasował się w nasze smaki więc niedługo dorobię kolejną porcję :)

Motorek

19.08.2014 14:06
bardzo dobry sosik

Margo1

04.07.2014 22:21
super , podoba mi się

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat