Przepis i sposób przygotowania na: Semifreddo z chrupkami migdałowymi Rafała Targosza
Na patelnię wsypujemy cukier i podgrzewając rozpuszczamy go uważając, aby nie przypalił się. Migdały siekamy i karmelizujemy na osobnej patelni ze 100 g cukru. Całe jajka ubijamy, powoli dodając przestygnięty cukier - do momentu, kiedy cała masa będzie zimna. Pod koniec ubijania dodajemy skarmelizowane migdały, a następnie ubitą na sztywno śmietanę. Tak przygotowaną masę przekładamy do foremek i wstawiamy do zamrażalnika.
Przygotowujemy sos: wodę podgrzewamy, dodajemy cukier i kakao, mieszamy w rondelku i doprowadzamy do krótkiego wrzenia. Cukier musi się całkowicie rozpuścić. Dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy, aż połączy się z ciepłą masą. Odstawiamy do przestudzenia, a następnie przelewamy przez sitko. Schładzamy w lodówce.
Na talerz wylewamy zimny sos czekoladowy i wykładamy semifreddo. Dekorujemy wedle uznania: siekanymi migdałami, listkiem mięty, truskawką lub owocami leśnymi.