Naleśniki z malinami i mascarpone

Ula

Ula

Naleśniki z malinami i mascarpone

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    1 szkl.
  • woda gazowana

    1 szkl.
  • mąka

    3/4 szkl.
  • sól

    szczypta
  • maliny

    garść
  • mascarpone

    100 gramów
  • dżem malinowy

    3 łyżki
  • jajko

    1 duże
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Naleśniki zawsze robię "na oko". Ilość składników zawsze zależy od ilości placków, którą zamierzam osiągnąć oraz od rodzaju mąki. Miałam już okazję robić naleśniki z mąki pszennej/tortowej przeróżnych producentów i wiem już na pewno, że mąka mące nierówna, dlatego w tym przepisie nie podaję ilości składników (poza jajkiem), a sposób w jaki należy uzyskać odpowiednie ciasto.
Rozbij jajka i dodaj mleko i wodę (pół na pół) w ilości odpowiadającej ilości ciasta, jaką chcesz uzyskać. Dodawaj mąkę i mieszaj do momentu uzyskania jednolitej, lekko zagęszczonej masy.

Ogólna reguła co do grubości naleśników jest taka, że im gęstsze ciasto, tym grubsze naleśniki.

Smaż bez tłuszczu, wylewając ciasto na rozgrzaną patelnię o nieprzywieralnej powłoce. Są dwie metody nakładania ciasta na patelnię: rozlewanie go po całej jej powierzchni przechylając patelnię lub rozsmarowywanie ciasta łyżką na powierzchni. Drugi sposób jest szczególnie przydatny jeśli ciasto jest gęstsze.

Placki smaruj do połowy serkiem mascarpone i dżemem. Zaginaj kopertki i polej ulubionym dodatkiem - u mnie sos czekoladowy.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Juleczka20

01.11.2013 07:57
pyszne naleśniczki

Magda60

21.10.2013 17:40
z owocami wysmienite

Jastinka

07.10.2013 10:11
pyszne danie

Jastinka

11.11.2012 22:33
świetne

MAR3STA

10.11.2012 21:26
uwielbiam

annagebalska

09.11.2012 09:01
pięknie wygląda

Malinka

07.11.2012 12:39
Po prostu niebo w gębie!

Kate131

07.11.2012 08:49
coś pysznego

SylwiaMagdaSabin

13.10.2012 19:48
świetne

Anna133

13.10.2012 07:25
proste i na pewno smaczne i gratluję

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat