Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki z brzoskwiniami, DS XIX, odc.3

5.0
(92)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Naleśniki z brzoskwinią i malinami to wersja tradycyjnych naleśników ze słodkim twarogiem, wzbogaconych dodatkiem soczystych owoców. Możecie przygotować je na śniadanie, lunch czy obiad, myślami i smakami wracając do słodkich czasów dzieciństwa. 

Składniki:

Składniki:

mąka 2 szklanki
jajka duże 2 sztuki
mleko 1 szklanka
woda gazowana 1 i 1/2 szklanki
Cukier z cynamonem do ciast i deserów Prymat 1/2 opakowania
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat szczypta
masło 100 g
serek twarogowy 0,5 kg
cukier puder 50 g
Cukier ze skórką cytryny do ciast i deserów Prymat 1 opakowanie
żółtka duże 2 sztuki
śmietana 18% 4 łyżki
śmietanka 30% 250 ml
maliny świeże 250 g
płatki migdałowe 50 g
brzoskwinie 3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki z brzoskwiniami, DS XIX, odc.3

Naleśniki z brzoskwiniami i malinami z tego przepisu to pyszna kombinacja smaków, która łączy w sobie wszystko co lubimy najbardziej czyli słodycz w różnej postaci. Naleśniki z tego przepisu robi się analogicznie, jak te które znacie, jednak po usmażeniu i posmarowaniu masą twarogową, zwija się je i zapieka. Dzięki temu, naleśniki mają pyszną, chrupiącą skórkę, nadziane są słodziutkim twarogiem, a po ich przekrojeniu można znaleźć niespodziankę - słodziutkie owoce!  

 

Przygotowanie naleśników z brzoskwiniami i malinami

1

Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy sól różową himalajską drobnoziarnistą PRYMAT. Wbijamy jajka i całość dokładnie mieszamy rózgą. Powoli wlewamy mleko i wodę gazowaną i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy cukier z cynamonem PRYMAT. Na koniec wlewamy roztopione masło (chłodne) i mieszamy. Masę odkładamy na 30 minut.

2

Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni aż ciasto się zarumieni z dwóch stron. Nalewamy mało ciasta aby naleśniki były cienkie. Czynność powtarzamy do skończenia ciasta.

3

Do miski dodajemy twaróg, cukier puder i śmietanę 18%. Oddzielamy żółtka i dodajemy do masy. Wsypujemy cukier ze skórką PRYMAT i całość miksujemy na gładką masę.

4

Brzoskwinie kroimy na grubsze plasterki. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy brzoskwinie i krótko podsmażamy.

5

Na każdym naleśniku rozsmarowujemy porcję masy serowej i układamy kilka plasterków brzoskwiń. Naleśniki zwijamy w rulon. Gotowe naleśniki układamy w formie jeden przy drugim. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Naleśniki zapiekamy przez 20 minut.

W tym czasie mieszamy śmietankę 30% z cukrem pudrem za pomocą rózgi.

Upieczone naleśniki podajemy ze słodką śmietanką, świeżymi malinami i płatkami migdałów.

Naleśniki z brzoskwiniami i malinami mogą być słodką propozycją na śniadanie, jak i deser. Przed podaniem możecie polać je obficie syropem klonowym lub posypać cukrem pudrem, by podkreślić ich wyjątkowość. Naleśniki z brzoskwiniami i malinami to nie tylko posiłek, ale również przyjemność dla podniebienia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak