Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki z brzoskwiniami, DS XIX, odc.3
Naleśniki z brzoskwiniami i malinami z tego przepisu to pyszna kombinacja smaków, która łączy w sobie wszystko co lubimy najbardziej czyli słodycz w różnej postaci. Naleśniki z tego przepisu robi się analogicznie, jak te które znacie, jednak po usmażeniu i posmarowaniu masą twarogową, zwija się je i zapieka. Dzięki temu, naleśniki mają pyszną, chrupiącą skórkę, nadziane są słodziutkim twarogiem, a po ich przekrojeniu można znaleźć niespodziankę - słodziutkie owoce!
Przygotowanie naleśników z brzoskwiniami i malinami
Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy sól różową himalajską drobnoziarnistą PRYMAT. Wbijamy jajka i całość dokładnie mieszamy rózgą. Powoli wlewamy mleko i wodę gazowaną i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy cukier z cynamonem PRYMAT. Na koniec wlewamy roztopione masło (chłodne) i mieszamy. Masę odkładamy na 30 minut.
Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni aż ciasto się zarumieni z dwóch stron. Nalewamy mało ciasta aby naleśniki były cienkie. Czynność powtarzamy do skończenia ciasta.
Do miski dodajemy twaróg, cukier puder i śmietanę 18%. Oddzielamy żółtka i dodajemy do masy. Wsypujemy cukier ze skórką PRYMAT i całość miksujemy na gładką masę.
Brzoskwinie kroimy na grubsze plasterki. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy brzoskwinie i krótko podsmażamy.
Na każdym naleśniku rozsmarowujemy porcję masy serowej i układamy kilka plasterków brzoskwiń. Naleśniki zwijamy w rulon. Gotowe naleśniki układamy w formie jeden przy drugim. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Naleśniki zapiekamy przez 20 minut.
W tym czasie mieszamy śmietankę 30% z cukrem pudrem za pomocą rózgi.
Upieczone naleśniki podajemy ze słodką śmietanką, świeżymi malinami i płatkami migdałów.