odc. 9 Doradca Smaku

Doradca Smaku XV: Naleśniki czekoladowe z owocami, odc. 9

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Macie ochotę na słodki obiad lub podwieczorek? Wypróbujcie przepis na wyśmienite naleśniki czekoladowe, wypełnione serkiem waniliowym i podane ze świeżymi owocami. 

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • jaja

    2 sztuki
  • mąka pszenna

    2-4 łyżki
  • maślanka

    1 szklanka
  • kakao

    2 łyżki
  • Cynamon mielony Prymat

    0.5 łyżki
  • cukier puder

    2 łyżki
  • Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat

    2 łyżeczki
  • mleko

    1 szklanka
  • olej rzepakowy

    2 łyżki

Serek waniliowy:

  • płatki migdałowe

    2 łyżki
  • rodzynki

    2 łyżki
  • serek homogenizowany waniliowy

    1 opakowanie
  • Kardamon mielony Prymat

    0.5 łyżeczki

Do dekoracji:

  • owoce

  • cukier puder

    1 łyżeczka
  • gorzka czekolada

    20 gramów
  • mięta

    kilka liści
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto na naleśniki:

1. Do głębokiej miski wbijamy jajka. Dodajemy mąkę, maślankę, kakao, cynamon mielony, cukier puder oraz cukier z wanilią.

2. Miksujemy składniki na gładką masę. Sprawdzamy jej konsystencję i powoli dolewamy mleko, tak by uzyskać odpowiednią gęstość naleśnikowego ciasta. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, możemy dosypać więcej mąki.

3. Odstawiamy ciasto na 10 minut. W tym czasie przygotowujemy serek waniliowy.

Farsz:

1. W misce łączymy migdały, rodzynki, serek homogenizowany oraz kardamon. Mieszamy wszystkie składniki i na czas smażenia naleśników wkładamy do lodówki.

2. Na patelnię wlewamy olej i rozprowadzamy go równomiernie. Gdy się mocno rozgrzeje, chochlą nakładamy porcję ciasta i rozprowadzamy ją po całej patelni, tak aby wyszedł cienki naleśnik. Smażymy z obu stron. Co kilka naleśników dolewamy olej do smażenia.

Sposób podania:

Naleśniki smarujemy serkiem, zawijamy w rulon bądź składamy w trójkąt. Dodajemy owoce do dekoracji. Naleśniki posypujemy cukrem pudrem i utartą na tarce gorzką czekoladą.

 

Doradca Smaku
Do nadzienia z serka waniliowego możemy dodać też ulubione orzechy. Obserwuj konsystencję ciasta - powinno mieć gęstość śmietany. Jeśli potrzeba zmniejsz lub zwiększ liczbę łyżek mąki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat