Doradca Smaku XV: Naleśniki czekoladowe z owocami, odc. 9

odc. 9 Doradca Smaku

Doradca Smaku XV: Naleśniki czekoladowe z owocami, odc. 9

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Macie ochotę na słodki obiad lub podwieczorek? Wypróbujcie przepis na wyśmienite naleśniki czekoladowe, wypełnione serkiem waniliowym i podane ze świeżymi owocami. 

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • jaja

    2 sztuki
  • mąka pszenna

    2-4 łyżki
  • maślanka

    1 szklanka
  • kakao

    2 łyżki
  • Cynamon mielony Prymat

    0.5 łyżki
  • cukier puder

    2 łyżki
  • Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat

    2 łyżeczki
  • mleko

    1 szklanka
  • olej rzepakowy

    2 łyżki

Serek waniliowy:

  • płatki migdałowe

    2 łyżki
  • rodzynki

    2 łyżki
  • serek homogenizowany waniliowy

    1 opakowanie
  • Kardamon mielony Prymat

    0.5 łyżeczki

Do dekoracji:

  • owoce

  • cukier puder

    1 łyżeczka
  • gorzka czekolada

    20 gramów
  • mięta

    kilka liści
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku XV: Naleśniki czekoladowe z owocami, odc. 9

Ciasto na naleśniki:

1. Do głębokiej miski wbijamy jajka. Dodajemy mąkę, maślankę, kakao, cynamon mielony, cukier puder oraz cukier z wanilią.

2. Miksujemy składniki na gładką masę. Sprawdzamy jej konsystencję i powoli dolewamy mleko, tak by uzyskać odpowiednią gęstość naleśnikowego ciasta. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, możemy dosypać więcej mąki.

3. Odstawiamy ciasto na 10 minut. W tym czasie przygotowujemy serek waniliowy.

Farsz:

1. W misce łączymy migdały, rodzynki, serek homogenizowany oraz kardamon. Mieszamy wszystkie składniki i na czas smażenia naleśników wkładamy do lodówki.

2. Na patelnię wlewamy olej i rozprowadzamy go równomiernie. Gdy się mocno rozgrzeje, chochlą nakładamy porcję ciasta i rozprowadzamy ją po całej patelni, tak aby wyszedł cienki naleśnik. Smażymy z obu stron. Co kilka naleśników dolewamy olej do smażenia.

Sposób podania:

Naleśniki smarujemy serkiem, zawijamy w rulon bądź składamy w trójkąt. Dodajemy owoce do dekoracji. Naleśniki posypujemy cukrem pudrem i utartą na tarce gorzką czekoladą.

 

Doradca Smaku
Do nadzienia z serka waniliowego możemy dodać też ulubione orzechy. Obserwuj konsystencję ciasta - powinno mieć gęstość śmietany. Jeśli potrzeba zmniejsz lub zwiększ liczbę łyżek mąki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat