Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XV: Naleśniki czekoladowe z owocami, odc. 9

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(151)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Macie ochotę na słodki obiad lub podwieczorek? Wypróbujcie przepis na wyśmienite naleśniki czekoladowe, wypełnione serkiem waniliowym i podane ze świeżymi owocami. 

Składniki:

Ciasto:

jaja 2 sztuki
mąka pszenna 2-4 łyżki
maślanka 1 szklanka
kakao 2 łyżki
Cynamon mielony Prymat 0.5 łyżki
cukier puder 2 łyżki
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat 2 łyżeczki
mleko 1 szklanka
olej rzepakowy 2 łyżki

Serek waniliowy:

płatki migdałowe 2 łyżki
rodzynki 2 łyżki
serek homogenizowany waniliowy 1 opakowanie
Kardamon mielony Prymat 0.5 łyżeczki

Do dekoracji:

owoce
cukier puder 1 łyżeczka
gorzka czekolada 20 gramów
mięta kilka liści

Porada

Do nadzienia z serka waniliowego możemy dodać też ulubione orzechy. Obserwuj konsystencję ciasta - powinno mieć gęstość śmietany. Jeśli potrzeba zmniejsz lub zwiększ liczbę łyżek mąki.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XV: Naleśniki czekoladowe z owocami, odc. 9

Naleśniki czekoladowe na podwieczorek podane ze świeżymi owocami lub orzechami, a także serkiem waniliowym to danie, które uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli.

Przekonaj się sam! Wypróbuj przepis na naleśniki czekoladowe i krok po kroku przygotuj ciasto, pyszny farsz i apetyczną dekorację.

Ciasto na naleśniki:

1. Do głębokiej miski wbijamy jajka. Dodajemy mąkę, maślankę, kakao, cynamon mielony, cukier puder oraz cukier z wanilią.

2. Miksujemy składniki na gładką masę. Sprawdzamy jej konsystencję i powoli dolewamy mleko, tak by uzyskać odpowiednią gęstość naleśnikowego ciasta. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, możemy dosypać więcej mąki.

3. Odstawiamy ciasto na 10 minut. W tym czasie przygotowujemy serek waniliowy.

Farsz:

1. W misce łączymy migdały, rodzynki, serek homogenizowany oraz kardamon. Mieszamy wszystkie składniki i na czas smażenia naleśników wkładamy do lodówki.

2. Na patelnię wlewamy olej i rozprowadzamy go równomiernie. Gdy się mocno rozgrzeje, chochlą nakładamy porcję ciasta i rozprowadzamy ją po całej patelni, tak aby wyszedł cienki naleśnik. Smażymy z obu stron. Co kilka naleśników dolewamy olej do smażenia.

Sposób podania:

Naleśniki smarujemy serkiem, zawijamy w rulon bądź składamy w trójkąt. Dodajemy owoce do dekoracji. Naleśniki posypujemy cukrem pudrem i utartą na tarce gorzką czekoladą.

Przepis na naleśniki czekoladowe to tylko jedna z wielu przepysznych propozycji na podwieczorek dostępnych w serwisie DoradcaSmaku.pl.  

Wypróbuj także:

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak