Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Spaghetti a'la bolognese

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron spaghetti 1 opakowanie
mięso mielone wołowo-wieprzowe 1/2 kilogram
sos pomidorowy passata 1 karton
cebula 2 sztuki
czosnek 4 ząbki
sól
pieprz
bazylia
parmezan starty
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti a'la bolognese

Makaron gotujemy al dente, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przy tym akurat makaronie nie płuczę go po ugotowaniu zimną wodą aby sos ładnie się wymieszał z makaronem, a nie spływał po nim.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i posiekany czosnek. Leciutko podsmażamy na małym ogniu, aby cebula zmiękła, jednocześnie nie przypalając czosnku. Następnie dodajemy mięso i mieszamy energicznie aby się rozdrobniło. Do podsmażonego mięsa wlewamy sos pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość dusimy na małym ogniu, pod przykryciem około 1 godziny od czasu do czasu mieszając.

Wykładamy na talerz porcję makaronu, polewamy sosem i posypujemy dużą ilością parmezanu oraz świeżą bazylią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania96 14.10.2014 11:57
chyba w końcu spróbuję zrobić takie bolognese a nie jak zwykle "z papierka"
Anna133 27.08.2013 14:30
moje ulubione
Sylwia56
Sylwia56 13.09.2012 12:14
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak