Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa krem z selera

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

woda 1 litr
pietruszka 1 natka
seler 1 duży korzeń
cebula 1
skórka cytrynowa 1
Liść laurowy suszony Prymat 1
pieprz w ziarnach 5
Gorczyca biała cała Prymat 4 ziarenka
cukier szczypta
sól do smaku
masło 2 dag
mąka 1 łyżka
żółtko jajek 1

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z selera

Obrany seler pokroić w małą kostkę. Wrzucić do garnka z zimną wodą.
Cebulę drobno posiekać, wrzucić do garnka wraz z skórką z cytryny, liściem laurowym, ziarenkami pieprzu i gorczycą. Gdy zacznie się gotować dodać szczyptę cukru i soli. Gotować na wolnym ogniu przez 1 godzinę, co jakiś czas dolewając trochę wody.
Przetrzeć przez sito do dużej miski.
Roztopić masło, dodać mąkę i lekko ją zrumienić. Udusić listki selera, posiekane wcześniej w cienkie paseczki i połączyć z przetartą zupą. Gotować na małym ogniu jeszcze przez 10 minut. Zdjąć z ognia i zmieszać z ubitym wcześniej żółtkiem. Przed podaniem posypać posiekaną pietruszką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agam26 12.09.2012 10:55
super wygląda
agam26 12.09.2012 10:55
super wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak