Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebek migdałowy z dodatkiem marchewki i cukinii

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marchew 75 g
cukinia 75 g
sok z cytryny 1 łyżeczka
mąka pszenna 150 g
mąka pełnoziarnista 100 g
migdały 70 g zmielonych
płatki owsiane 3 łyżki
sól szczypta
miód 3 łyżeczki
masło 50 g
jajko 0,5 sztuki
woda 1/4 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek migdałowy z dodatkiem marchewki i cukinii

Marchew i cukinię zetrzeć na tarce, dobrze odcisnąć, polać sokiem z cytryny zamieszać i odstawić.

Mąkę przesiać, wymieszać z drożdżami, dodać płatki owsiane, zmielone migdały, sól - zamieszać, następnie wlać ciepłą wodę, roztrzepane jajko wymieszane z miodem, bardzo miękkie kawałki masła, dobrze zagnieść, po koniec dodawać marchew z cukinią, ponownie zagniatając.

Ciasto odstawic w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok 30 minut) , gotowe ponownie zagnieść.

Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć równomiernie ciasto.

Piec w rozgrzanym piekarniku w temp 180 stopni ok 40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mysiunia 28.01.2013 12:58
Pięknie wyrósł! Z takimi dodatkami nie robiłam, ciekawa jestem jak smakuje :) Bardzo fajny przepis :)
andrzej10 25.09.2012 14:27
ciekawe
andrzej10 25.09.2012 14:27
ciekawe
Miki 09.09.2012 21:31
super
chelsi 09.09.2012 21:28
aż ślinka cieknie
chelsi 09.09.2012 21:28
aż ślinka cieknie
chelsi 09.09.2012 21:28
aż ślinka cieknie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak