Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zebra z pomarańczą

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 250 gram
oranżada 200 gram
mąka 420 gram
cukier puder 1.1/2 szklanki
jajko 5 szt
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Zebra z pomarańczą

Kroki postępowania

1
Margarynę wkładamy do rondelka i rozpuszczamy . Mąkę przesiewamy przez sitko razem z proszkiem do pieczenia . Jajka ucieramy na puch dodajemy na przemian rozpuszczona Kasię oranżadę i mąkę z proszkiem do pieczenia .Powstała masę dzielimy na dwie równe części.Do jednej dodajemy dwie łyżki kakao a do drugiej masy dwie łyżki męki i mieszamy .Tortownice smarujemy margaryna i posypujemy mąką . Masy wlewamy na przemian małymi porcjami ciemna i jasna aż do skończenia masy
Krok 1 - Zebra z pomarańczą foto
2
Pomarańczę obieramy w plasterki i jeszcze kroimy na połowę i kładziemy na ciasto .Tortownica o średnicy 22 cent piec w 170 stopniach około 50 minut. Potem robimy lukier z cukru pudru kakao i cytryny .
lukier
szklanka cukru pudru
kakao 2 łyżki
sok z cytryny tyle aby powstał lukier ja dałam więcej niż z połowy cytryny
z tych składników robimy lukier
Krok 2 - Zebra z pomarańczą foto
3
Ciasto z polewa kroimy i podajemy
Krok 3 - Zebra z pomarańczą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agata/MANTIS-KITCHEN 20.03.2013 17:07
Jakie fajne kształty esy floresy .
bietka 16.02.2013 09:00
ale pyszności
cooleczka 05.02.2013 17:59
świetna
gosia47-47 27.08.2012 10:04
super ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak