Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z ziemniakami i serem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
jajko 1 szt
cebula 3 szt
ziemniaki 1 kg
twaróg 1/2 kg
sól do smaku
pieprz do smaku
mięta do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z ziemniakami i serem

Ziemniaki obieramy i gotujemy . Odcedzamy i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę dodajemy do nich rozdrobniony twaróg. Dwie cebule kroimy w kostkę drobną i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy ją do masy twarogowej przyprawiając solą i pieprzem dobrze mieszamy. Następnie dodajemy miętę i ponownie mieszamy. Z mąki, soli i jajka wyrabiamy ciasto dodając około szklanki wody. Ciasto musi być gładkie. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części wałkujemy i szklanką robimy kółka. Do każdego kółka nakłądamy po łyżeczce farszu i sklejamy brzegi. Gotowe pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju około 5 minut. SMACZNEGO !

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kamyk 22.07.2013 21:21
wolę z mięsem, ale ruskie też zjem
Ewelina47 10.09.2012 21:22
tzw ruskie , uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak