Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki w zalewie octowej z liściem winorośli

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ogórek
koper świeży kilka baldachów
chrzan 1 kawałek
czosnek 1 główka
cebula 1 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 10 sztuk
ziele angielskie 10 sztuk
marchew 1 sztuka
woda 4 litry
ocet 10 % 1 1/2 szklanki
sól 4 łyżki
cukier 20 łyżek
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 10 sztuk
Gorczyca biała cała Prymat 1 paczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki w zalewie octowej z liściem winorośli

Ogórki z tego przepisu wychodzą bardzo smaczne, twardziutkie za sprawą tajemniczego liścia z winorośli (może też być liść porzeczki lub dębu), nadające się do sałatek lub do obiadu mięsnego.
Z podanej ilości składników zalewy wychodzi 8 lub 9 słoików litrowych.

Na dno jednego czyściutkiego słoika wkładamy 1 baldach kopru, 2cm cienkiego chrzanu, 2 ząbki czosnku, plasterek cebuli i plasterek marchwi i liść winorośli. Umyte ogórki ściśle układamy w słoiku. Dodajemy kilka ziarenek gorczycy białej, 1 ziarno pieprzu, 1 ziarno ziela i liść laurowy.

Teraz zalewa.
4 litry wody
1 1/2 szklanki octu 10%
4 łyżki soli
16 łyżek cukru
wymieszać, zagotować.

Wrzącą zalewą zalewamy ogórki, wycieramy do sucha i zakręcamy. Gdy trochę przestygną pasteryzujemy 10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

babeczka007 07.08.2013 21:48
Fajnie wygląda :)
Marcin Vw1 24.08.2012 09:45
najlepsze ogóreczki własnej roboty
Marcin Vw1 24.08.2012 09:45
najlepsze ogóreczki własnej roboty
halina55 23.08.2012 23:03
Super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak