Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pesto z bazylii

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czosnek 1 ząbek
oliwki zielone 15 sztuk
oliwa
bazylia 2 doniczki
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1 łyżeczka
Sól ziołowa jodowana Prymat 1 łyżeczka
orzechy arachidowe 4 łyżki
ser żółty 1 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Pesto z bazylii

Zaczynamy od blanszowania bazylii, aby zachować piękny zielony kolor. Obrywamy wszystkie listki z dwóch donic i gotujemy przez 1 minutę. Następnie wrzucamy liście do wody z lodem, pozostawiamy na kolejną minutę i odsączamy.

Bazylię łączymy z pozostałymi składnikami i mieszamy blenderem do uzyskania jednolitej masy. Oliwy dodajemy wedle potrzeb. Ja lubię gęstą, ponieważ lepiej trzyma się makaronu :)

Powstałą masę można zagotować i zawekować w słoiczkach. Podane ilości starczą na dwa małe słoiczki.

SMACZNEGO !

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasiek2 17.08.2012 09:37
tak, penne jest najlepszym makaronem do pesto :)
parysek10 16.08.2012 20:39
pysznie smakuje z penne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak