Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety mielone z cukinią i serem

4.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Kotlety mielone z cukinią i serem to popisowe danie, które zaskakuje efektem. Możesz podawać je na wiele sposobów - z ziemniakami, ryżem, kaszą. 

Składniki:

mięso mielone 0,5 kg
cukinia 0,3 kg
cebula 2 szt
czosnek 2 ząbki
natka pietruszki z 1 sztuki
masło 3 dag
chrzan tarty 1 łyżeczka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
jajko 2 szt
mleko 1 szkl
bułka czerstwa 1 szt
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
Bułka tarta klasyczna Prymat 8 łyżek
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1 płaska łyżeczka
ser żółty 150 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety mielone z cukinią i serem

Kotlety mielone z cukinią i serem to smaczna propozycja na obiad. Będzie pożywnie i sycąco, aromatycznie i pysznie. Jeśli nie wierzysz na słowo - koniecznie zaplanuj taki obiadek, a później podziel się w komentarzach swoją opinią. Gwarantuję - smak tych kotletów to niebo w głębie.

Dlaczego kotlety mielone z cukinią i serem są takie pyszne? Bo są delikatne, wilgotne, mają bogaty smak i to co lubię w nich najbardziej - można zajadać je na wiele sposobów: z ziemniakami, ryżem, kaszami, sałatkami, warzywami na parze. 

Cukinię umyć, osuszyć i zetrzeć wraz z 1 cebulą na grubej tarce jarzynowej. Na patelni rozgrzać masło, włożyć starte warzywa wraz ze startym na drobnej tarce chrzanem, oprószyć pieprzem ziołowym i solą lub przyprawą do potraw. Dusić aż warzywa zmiękną a sok powstały podczas smażenia odparuje.

Dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Bułkę tartą (6 łyżek) namoczyć w kilku łyżkach mleka a kajzerkę namoczyć w pozostałym mleku (ew. dolać, jeśli będzie go za mało). Mięso wyjąć do miski, wbić jajka, startą na drobnej tarce drugą cebulę, ser i posiekany drobno czosnek. Wsypać majeranek, pieprz czarny i sól do smaku. 

Włożyć namoczoną bułkę tartą i odciśniętą z mleka kajzerkę. Dodać ostudzoną cukinię i wyrobić razem jednolitą masę. Wilgotnymi rękami nabierać porcje mięsa, formować lekko spłaszczone kotlety.

Oprószyć z obu stron bułką tartą. Wyszło mi 12 kotletów średniej wielkości. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na ok.20 minut. Można podać z ziemniakami z wody i dowolną surówką.

Ja podałam z sałatką z ogórków, cebuli i czosnku.

Kotlety są smaczne, wilgotne i delikatne.

Inne ciekawe przepisy:

Kotlety mielone z bułką tarta

Kotlety mielone z cukinią i marchewką

Kotlety mielone z grilla

Kotlety mielone z indyka

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mysiunia 02.01.2013 09:31
bardzo podoba mi się Twoj przepis. Uwielbiam cukinię, w tym roku eksperymentowałam i robiłam mielone z różnymi dodatkami, ale o cukinii nie pomyślałam :) w następnym sezonie wypróbuje :)
Anna169Hosz 28.08.2012 23:43
Ciekawy pomysł.
adelajda 24.08.2012 08:58
aż chce się zjeść
EWI 16.08.2012 10:56
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak