Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety mielone z cukinią i serem
Kotlety mielone z cukinią i serem to smaczna propozycja na obiad. Będzie pożywnie i sycąco, aromatycznie i pysznie. Jeśli nie wierzysz na słowo - koniecznie zaplanuj taki obiadek, a później podziel się w komentarzach swoją opinią. Gwarantuję - smak tych kotletów to niebo w głębie.
Dlaczego kotlety mielone z cukinią i serem są takie pyszne? Bo są delikatne, wilgotne, mają bogaty smak i to co lubię w nich najbardziej - można zajadać je na wiele sposobów: z ziemniakami, ryżem, kaszami, sałatkami, warzywami na parze.
Cukinię umyć, osuszyć i zetrzeć wraz z 1 cebulą na grubej tarce jarzynowej. Na patelni rozgrzać masło, włożyć starte warzywa wraz ze startym na drobnej tarce chrzanem, oprószyć pieprzem ziołowym i solą lub przyprawą do potraw. Dusić aż warzywa zmiękną a sok powstały podczas smażenia odparuje.
Dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Bułkę tartą (6 łyżek) namoczyć w kilku łyżkach mleka a kajzerkę namoczyć w pozostałym mleku (ew. dolać, jeśli będzie go za mało). Mięso wyjąć do miski, wbić jajka, startą na drobnej tarce drugą cebulę, ser i posiekany drobno czosnek. Wsypać majeranek, pieprz czarny i sól do smaku.
Włożyć namoczoną bułkę tartą i odciśniętą z mleka kajzerkę. Dodać ostudzoną cukinię i wyrobić razem jednolitą masę. Wilgotnymi rękami nabierać porcje mięsa, formować lekko spłaszczone kotlety.
Oprószyć z obu stron bułką tartą. Wyszło mi 12 kotletów średniej wielkości. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na ok.20 minut. Można podać z ziemniakami z wody i dowolną surówką.
Ja podałam z sałatką z ogórków, cebuli i czosnku.
Kotlety są smaczne, wilgotne i delikatne.