Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klasyczne kotlety mielone

5.0
(65)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Kotlety mielone z bułką tartą to prosty i szybki pomysł na smaczny obiad. Zamiast czerstwego chleba do masy z mięsa dodałam bułkę tartą. Kotlety wychodzą delikatne w środku i przyjemnie chrupiące na zewnątrz. Polecam - typowo polskie danie, które najlepiej smakuje z mizerią przygotowaną ze świeżych ogórków i dużą ilością koperku. 

Składniki:

Kotlety

mięso mielone wołowo-wieprzowe 500 gramów
cebula biała 1/4 sztuki
jajko 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
Sól kamienna spożywcza jodowana 0,5 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 0,25 łyżeczki
woda zimna 1 łyżka

Dodatkowo:

Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżka
olej do smażenia 3 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Klasyczne kotlety mielone

Kotlety mielone z bułką tartą zamiast czerstwego pieczywa mają nieco delikatniejszą konsystencję i są luźniejsze (w przypadku czerstwego pieczywa upieczony kotlet jest bardziej zbity). Polecam do masy mięsnej dodawać bułkę tarte jeśli lubicie puszyste kotlety mielone. 

Najlepsze kotlety wychodzą z samodzielnie zmielonego mięsa wieprzowego (np. od szynki) oraz wołowego. 

Idealne kotlety mielone z bułką tartą to takie, które mają delikatny środek i są na rumiano przypieczone. Podawaj je w ulubiony sposób. A jeśli nie spałaszujesz wszystkich na obiad, odgrzej i zjedz z kanapką. Też będzie smacznie i nic się nie zmarnuje. 

1. Mięso przełożyć do miski.

2. Dodać jajko, bułkę tartą, posiekaną w drobną kostkę cebulę, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dolać łyżkę zimnej wody.

3. Wyrobić ręcznie do połączenia się składników.

4. Zwilżonymi dłońmi formować kotlety, panierować w bułce tartej.

5. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z obydwu stron na złoty kolor.

Wypróbuj też:

Kotlety mielone z cukinią i marchewką

Kotlety mielone z cukinią i serem

Kotlety mielone z grilla

Kotlety mielone z indyka

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 13.11.2015 09:39
klasyczne ale jakie dobre
JulkaTomeczek 12.11.2015 22:18
Pyszne kotlety
Ola1984 12.11.2015 19:42
Ja też czasem kombinuję, uwielbiamy mielone z suszoną śliwką :)
mileneczka5 12.11.2015 19:26
takie najlepsze:) choc czasem do takich klasycznych dodaje rózne dodatki:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak