Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z tuńczykiem i grzankami
3 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryna, 2 łyzki keczupu, 3 ząbki czosnku, tymianek, sól, pieprz
Chleb pokroić w kostkę, rozsypać na blasze, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200stopni i piec na rumiano 5-6min. Ostudzić.
Warzywa umyć. Paprykę oczyścić z pestek i razem z ogórkiem i pomidorami pokroić w kostkę. Dymkę oczyścić i posiekać wraz ze szczypiorkiem. Przygotowane warzywa włożyć do miski. Dodać tuńczyka osączonego z zalewy, grzanki i kapary.
Połączyć oliwę z sokiem cytrynowym oraz keczupem. Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, tymiankiem, sola i pieprzem. Sałatkę polać sosem i wymieszać.