Sałatka z awokado, tuńczykiem, ciecierzycą i kolorowymi paprykami, DS XVII odc. 14

odc. 14 Doradca Smaku

Sałatka z awokado, tuńczykiem, ciecierzycą i kolorowymi paprykami, DS XVII odc. 14

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Sałatka z awokado to pomysł na szybkie danie na każdą porę roku! Dzięki połączeniu warzyw, tuńczyka i pysznego sosu na bazie musztardy całość zaskakuje wyjątkowym smakiem!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sałatka:

  • żółta papryka

    1 sztuka
  • zielona papryka

    1 sztuka
  • Liść lubczyku suszony Prymat

    1 łyżka
  • oliwa

    1 łyżka
  • cebula czerwona

    1/2 sztuki
  • ogórek

    1 duża sztuka
  • pomidory

    2 duże sztuki
  • awokado

    1 sztuka
  • sok z cytryny

    z 1/2 owocu
  • ciecierzyca

    1 puszka
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • tuńczyk

    2 puszki

Sos:

  • Musztarda sarepska Prymat

    2 łyżeczki
  • oliwa

    2-3 łyżki
  • sól morska Prymat w młynku

    do smaku
  • Pieprz w młynku Prymat

    do smaku
  • sok z cytryny

    z 1/2 owocu

Grzanki:

  • bułki

    2 sztuki
  • oliwa

    1 łyżka

Dodatkowo:

  • pestki dyni

    2 łyżki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Sałatka z awokado, tuńczykiem, ciecierzycą i kolorowymi paprykami, DS XVII odc. 14

Sałatka nie musi być nudna! Połączenie warzyw z tuńczykiem i ciecierzycą to idealna propozycja na pożywną kolację lub obiad. Wyrazisty sos, którego podstawą jest musztarda sarepska doskonale podkreśla smak każdego składnika tego dania.

1. Papryki kroimy w cienkie słupki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza, ustawiamy opcję góra – dół. Na blaszce z folią aluminiową układamy papryki. Posypujemy je lubczykiem, a następnie skrapiamy oliwą. Pieczemy przez 15 minut i odkładamy do ostygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki sałatki.

2. Cebulę kroimy w drobne piórka. Ogórka i pomidory bez obierania kroimy w plastry. Awokado przekrawamy, obieramy ze skórki i także kroimy w plastry, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny.

3. Ciecierzycę odsączamy i przekładamy do miseczki, posypujemy majerankiem, mieszamy i odkładamy do lodówki na 15 minut. W tym czasie przygotowujemy grzanki.

4. Bułki przekrawamy na pół. Patelnię grillową skrapiamy oliwą i gdy się nagrzeje, grillujemy bułki z obu stron.

5. Przygotowujemy sos. W małej misce łączymy musztardę, oliwę, sól i pieprz do smaku, sok z cytryny oraz drobno posiekaną natkę pietruszki.

6. Na dużym, płaskim talerzu układamy po okręgu pomidory. Na nie wykładamy połowę pieczonej papryki, ciecierzycę, ogórka, awokado i cebulę. Na wierzchu układamy pozostałą część papryki.

7. Pestki dyni prażymy krótko na suchej, dobrze rozgrzanej patelni.

8. Tuńczyka odsączamy i dodajemy do sałatki. Całość polewamy sosem musztardowym i posypujemy pestkami dyni.

Sposób podania:

Tak przygotowaną sałatkę podajemy z grzankami.

Doradca Smaku
Papryki różnią się nie tylko kolorami. Czerwona jest najsłodsza, żółta średnio słodka, a zielona najmniej słodka. Wybierzmy takie, które najbardziej lubimy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat