Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z awokado, tuńczykiem, ciecierzycą i kolorowymi paprykami, DS XVII odc. 14

5.0
(79)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Sałatka z awokado to pomysł na szybkie danie na każdą porę roku! Dzięki połączeniu warzyw, tuńczyka i pysznego sosu na bazie musztardy całość zaskakuje wyjątkowym smakiem!

Składniki:

Sałatka:

żółta papryka 1 sztuka
zielona papryka 1 sztuka
Liść lubczyku suszony Prymat 1 łyżka
oliwa 1 łyżka
cebula czerwona 1/2 sztuki
ogórek 1 duża sztuka
pomidory 2 duże sztuki
awokado 1 sztuka
sok z cytryny z 1/2 owocu
ciecierzyca 1 puszka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
tuńczyk 2 puszki

Sos:

Musztarda sarepska Prymat 2 łyżeczki
oliwa 2-3 łyżki
sól morska Prymat w młynku do smaku
Pieprz w młynku Prymat do smaku
sok z cytryny z 1/2 owocu

Grzanki:

bułki 2 sztuki
oliwa 1 łyżka

Dodatkowo:

pestki dyni 2 łyżki

Porada

Papryki różnią się nie tylko kolorami. Czerwona jest najsłodsza, żółta średnio słodka, a zielona najmniej słodka. Wybierzmy takie, które najbardziej lubimy.

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z awokado, tuńczykiem, ciecierzycą i kolorowymi paprykami, DS XVII odc. 14

Sałatka z tuńczykiem z puszki nie musi być nudna! Połączenie warzyw z tuńczykiem i ciecierzycą to wyjątkowo dobra, wręcz idealna propozycja na pożywną kolację lub obiad. Awokado nadaje sałatce kremowej konsystencji oraz dostarcza zdrowych tłuszczów, podobnie jak tuńczyk. Wyrazisty sos, którego podstawą jest musztarda sarepska doskonale podkreśla smak wszystkich składników tego dania. Sałatka z tuńczykiem z puszki to wspaniałą wariacja różnorodnych struktur, dzięki czemu nie jest nudna, a kolory na talerzu zachęcają do jej spróbowania! 

1. Papryki kroimy w cienkie słupki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza, ustawiamy opcję góra – dół. Na blaszce z folią aluminiową układamy papryki. Posypujemy je lubczykiem, a następnie skrapiamy oliwą. Pieczemy przez 15 minut i odkładamy do ostygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki sałatki.

2. Cebulę kroimy w drobne piórka. Ogórka i pomidory bez obierania kroimy w plastry. Awokado przekrawamy, obieramy ze skórki i także kroimy w plastry, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny.

3. Ciecierzycę odsączamy i przekładamy do miseczki, posypujemy majerankiem, mieszamy i odkładamy do lodówki na 15 minut. W tym czasie przygotowujemy grzanki.

4. Bułki przekrawamy na pół. Patelnię grillową skrapiamy oliwą i gdy się nagrzeje, grillujemy bułki z obu stron.

5. Przygotowujemy sos. W małej misce łączymy musztardę, oliwę, sól i pieprz do smaku, sok z cytryny oraz drobno posiekaną natkę pietruszki.

6. Na dużym, płaskim talerzu układamy po okręgu pomidory. Na nie wykładamy połowę pieczonej papryki, ciecierzycę, ogórka, awokado i cebulę. Na wierzchu układamy pozostałą część papryki.

7. Pestki dyni prażymy krótko na suchej, dobrze rozgrzanej patelni.

8. Tuńczyka odsączamy i dodajemy do sałatki. Całość polewamy sosem musztardowym i posypujemy pestkami dyni.

Sałatkę z tuńczykiem z puszki warto podać na dużym talerzu, układając wszystkie składniki według własnych preferencji. By zachwycała wyglądem, zaczerpnijcie inspirację jej podania od Doradcy Smaku, tworząc piękny "kwiat" ze składników na talerzu. Tak przygotowaną sałatkę z tuńczykiem z puszki warto podać z grzankami lub innym ulubionym pieczywem!

Smacznego!

Inne przepisy na sałatkę z tuńczykiem z puszki znajdziecie w serwisie Doradca Smaku: 

Sałatka z tuńczykiem, jajkiem i fasolką szparagową 

Sałatka z tuńczykiem i kaszą pęczak

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jaki nick 01.02.2023 18:57
Mam pytanie: tuńczyk z wody, w sosie własnym czy z oleju?
Doradca Smaku 02.02.2023 14:58
Z oleju lub w sosie własnym - każdy się nada :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak