Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z awokado, tuńczykiem, ciecierzycą i kolorowymi paprykami, DS XVII odc. 14
Sałatka z tuńczykiem z puszki nie musi być nudna! Połączenie warzyw z tuńczykiem i ciecierzycą to wyjątkowo dobra, wręcz idealna propozycja na pożywną kolację lub obiad. Awokado nadaje sałatce kremowej konsystencji oraz dostarcza zdrowych tłuszczów, podobnie jak tuńczyk. Wyrazisty sos, którego podstawą jest musztarda sarepska doskonale podkreśla smak wszystkich składników tego dania. Sałatka z tuńczykiem z puszki to wspaniałą wariacja różnorodnych struktur, dzięki czemu nie jest nudna, a kolory na talerzu zachęcają do jej spróbowania!
1. Papryki kroimy w cienkie słupki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza, ustawiamy opcję góra – dół. Na blaszce z folią aluminiową układamy papryki. Posypujemy je lubczykiem, a następnie skrapiamy oliwą. Pieczemy przez 15 minut i odkładamy do ostygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki sałatki.
2. Cebulę kroimy w drobne piórka. Ogórka i pomidory bez obierania kroimy w plastry. Awokado przekrawamy, obieramy ze skórki i także kroimy w plastry, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny.
3. Ciecierzycę odsączamy i przekładamy do miseczki, posypujemy majerankiem, mieszamy i odkładamy do lodówki na 15 minut. W tym czasie przygotowujemy grzanki.
4. Bułki przekrawamy na pół. Patelnię grillową skrapiamy oliwą i gdy się nagrzeje, grillujemy bułki z obu stron.
5. Przygotowujemy sos. W małej misce łączymy musztardę, oliwę, sól i pieprz do smaku, sok z cytryny oraz drobno posiekaną natkę pietruszki.
6. Na dużym, płaskim talerzu układamy po okręgu pomidory. Na nie wykładamy połowę pieczonej papryki, ciecierzycę, ogórka, awokado i cebulę. Na wierzchu układamy pozostałą część papryki.
7. Pestki dyni prażymy krótko na suchej, dobrze rozgrzanej patelni.
8. Tuńczyka odsączamy i dodajemy do sałatki. Całość polewamy sosem musztardowym i posypujemy pestkami dyni.