Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Letni kurczak warmiński

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z kurczaka 1 szt.
kapusta młoda 300 g
marchew 100 g
cebula 1 szt.
por (biała część) 1 szt.
ząbki czosnku 3 szt.
fasolka zielona 100 g
kalafior 100 g
kalarepka młoda 100 g
pomidor 1 szt.
koper świeży do smaku
sól do smaku
sos sojowy do smaku
oliwa do smaku
papryka zielona 1/2 szt.
Papryka ostra mielona Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Letni kurczak warmiński

Piersi oczyścić i umyć. Pokroić na kawałki ok. 1 x 4 cm. Przełożyć do miski, doprawić do smaku, polać 3 łyżkami oliwy, wymieszać i wstawić do lodówki. Kapustkę poszatkować, marchew, paprykę, fasolkę i kalarepkę pokroić w kostkę. Kalafiora podzielić na różyczki i wraz z fasolką i kalarepką chwilkę podgotować. Cebulę pokroić w piórka, pora w plasterki, czosnek rozgnieść i posiekać. Na dużą patelnię wysypać kapustkę, marchewkę, paprykę, cebulę, czosnek, pora i podduszone fasolkę, kalarepkę i kalafiora. Dolać 1/2 szklanki wody, 3 łyżki oliwy, doprawić i mieszając dusić (warzywa muszą pozostać kruche). Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać i pokroić na grube pół plastry, dodać do warzyw i podgrzać. Dolać sosu sojowego do smaku i wymieszać. Kawałki piersi z kurczaka usmażyć na oliwie na złoty kolor. Warzywa można wymieszać z mięsem lub podawać osobno. Posypać koperkiem. Smaczne zarówno z ryżem jak i ziemniaczkami. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.08.2012 19:20
Pyszny obiad.
Rafał10 02.08.2012 13:14
wygląda tak pysznie, że aż ślinka cieknie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak