Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ze szpinakiem
1/2 kg mąki
3 łyżki oleju
1 szklanka ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1 jajko
Wszystkie składniki wrzucam do maszyny i mieszam, ewentualnie dodaje mąki bądź wody w zależności od struktury powstałego ciasta.
Farsz:
2 opakowania mrożonego szpinaku
4 ząbki czosnku
1 cebula
1 ser feta
sól
pieprz
1 łyżeczka masła
W garnku rozpuścić masło dodać pokrojony w drobną kosteczkę czosnek i cebulę, wszystko razem podsmażyć. Rozmrożony wcześniej szpinak dodać do czosnku i chwilę poddusić. Przyprawić solą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia. Gdy farsz będzie chłodny rozdrobnić ser feta i dodać do szpinaku. Dokładnie połączyć wszystkie składniki.
Podawać z podsmażoną cebulką.