Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety mięsno-ryżowe duszone z kalarepką i marchwią :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sól, pieprz mielony
2 średniej wielkości marchewki,4 łyżki pokrojonego koperku,szczypta cukru,sok z cytryny
2 łyżeczki mąki
bulion 1 szklanka, z duszenia kalarepek
mięso mielone 10 dag
ryż 5 dag (ugotowany)
cebula 1/2 szt.
olej 1 łyżka
masło 1 łyżka
kalarepa 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety mięsno-ryżowe duszone z kalarepką i marchwią :

Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na złoto na łyżce oleju. Wymieszać mięso, ryż , cebulę , 2 łyżki kopru. Doprawić solą i pieprzem . Zrobić 8 kulek. Gotować obok duszącej się faszerowanej kalarepki lub w szklance wrzącej wody z 1/5 kostki bulionu drobiowego przez 15 minut. Wyjąć łyżką cedzakową z płynu. Do Wywaru włożyć pokrojoną kalarepkę i marchew . Gotować na małym gazie 20 minut. Dodać masło, resztę kopru. Zasypać mąką .Wymieszać . Doprawić solą , cukrem , sokiem z cytryny. Włożyć pulpety i podgrzać je .

Najłatwiej jest robić jednocześnie i faszerowane kalarepki i te pulpeciki. Miesza się wtedy mięso z ryżem i cebulą robiąc farsz do kalarepek , a z reszty która zostanie pulpety. Tak samo po wydrążeniu kalarepek wystarczy tylko do kawałków kalarepki dokroić marchewki i udusić .Pulpety ugotować obok duszącej się kalarepki .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Juleczka20 28.04.2012 14:58
wspaniałe
Goya 03.04.2011 11:21
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak