Przepis i sposób przygotowania na: Chałka rosyjska (Russian challah)
W wodzie rozpuszczamy drożdże z cukrem.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól,wbijamy jajka,wlewamy oliwę i wodę z rozpuszczonymi drożdżami, wyrobiamy gładkie ciasto - będzie dosyć zwarte.
Przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy czystą i suchą ściereczką i odstawiamy na 2 godziny, by wyrosło.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części,formujemy wałki, z których zaplatamy warkocz.
Zaplecioną chałkę smarujemy olejem i przekładamy na blachę wyłożoną papierem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na 1-2 godziny.
Piekarnik nagrzać do 190 st C.
Chałki ponownie smarujemy oliwą i posypujemy makiem.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20-30 minut.
Po upieczeniu studzić na kuchennej kratce.
Smacznego :)