Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Farfalle alla carbonara

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron kokardki 400 gram
boczek wędzony 150 gram
jajko 2 sztuki
czosnek 1 ząbek, posiekany
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
oliwa 2 łyżki
Natka pietruszki suszona Prymat 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
parmezan 60 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Farfalle alla carbonara

Makaron ugotować al dente.
Jajka sparzyć wrzątkiem, rozbić, roztrzepać. Boczek pokroić w kosteczkę.
Boczek podsmażamy na oliwie z oliwek.Dodać czosnek oraz natkę pietruszki i smażyć na małym ogniu przez 15 sekund.
Trzymając patelnię na małym ogniu, dodajemy makaron. Mieszamy. Odstawiamy z ognia i mieszamy z parmezanem oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Gdy dno patelni nieco ostygnie, ale makaron będzie ciągle gorący, polewamy go roztrzepanymi jajkami i mieszamy aż cały pokryje się masą jajeczną. Jajka nie mogą całkowicie się ściąć, tylko utworzyć delikatny, kremowy sos
.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agunesu 06.07.2012 08:18
fajne smaki
anja3107 06.07.2012 07:19
ekstra
gosia47-47 05.07.2012 21:56
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak