Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z warzywami
Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Cebulę umyć, obrać i pokroić w piórka. Paprykę umyć, pokroić w plasterki. Kapary odsączyć z wody. Oliwki odsączyć z wody i pokroić w krążki.
W misce dobrze wymieszać mąkę, drożdże i sól. Następnie dodać ciepłą wodę, oliwę i zagnieść ciasto. Ciasto zagniatać przez około 5 min. Gotowe ciasto podzielić na dwie równe części. Każdą część rozwałkować w kształt koła. Rozwałkowane ciasto polać równomiernie pomidorowym sosem, zostawiając odstęp od krawędzi około 1 cm. Sos posypać równomiernie startą mozarellą, doprawić do smaku ziołami prowansalskimi. Na mozarellę wyłożyć równomiernie kilka plasterków pieczarek, kilka plasterków papryki, oliwki, kapary i cebulę. Warzywa na pizzy doprawić do smaku ziołami prowansalskimi. Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza, gotowe pizze zapiekać na blaszce około 15 min.