Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z kremem z mascarpone i z brzoskwiniami
Obie mąki i proszek do pieczenia przesiewam przez gęste sitko i dokładnie mieszam z płatkami owsianymi. Powstałą mieszankę dodaję partiami do masy jajecznej miksując na najwolniejszych obrotach miksera. Dodaję roztopione i przestudzone masło oraz letnią wodę, delikatnie miksuję.
Ciasto przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180*C i piekę 12 minut.
Jeszcze gorące ciasto wykładam na lnianą ściereczkę, delikatnie zdejmuję papier do pieczenia, a ciasto razem ze ściereczką zwijam w roladę. Odkładam do całkowitego wystygnięcia.
KREM: połamaną na kawałki czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i jeszcze ciepłą miksuję z serkiem mascarpone. Mocno schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem i łączę z czekoladą i serkiem. Krem wkładam na 30 minut do lodówki.
Odsączone z syropu brzoskwinie kroję na drobne kawałki.
Wystudzone ciasto rozwijam, równomiernie rozsmarowuję krem i wykładam pokrojone brzoskwinie. Ponownie zwijam roladę. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.