Przepis i sposób przygotowania na: Pancakes bananowe bez jajek
Kilka dni temu jedna z czytelniczek (bmaguda) mojego bloga napisała w komentarzu pod naleśnikami pomidorowymi : “polecam do ciasta dodawać łyżkę mąki ziemniaczanej (do słodkich budyń), wtedy nawet bez jajka ciasto się nie rwie”
Jak to bez jaj? (pomyślałam). A następnie musiałam tą myśl wypróbować i następnego dnia rano smażyłam już na śniadanie.
Pomijając mąkę pszenną wyszły świetne placuszki dla alergików, którzy nie stosują jajek i mleka. Placuszki mokre w środku od banana, a mój sceptyczny do innowacji kuchennych mąż zajadał, żartobliwie spierając się z naszym synkiem o każdy placek! :-)
Mąkę, budyń, sól i wodę zmiksuj na gładko. Tuż przed smażeniem placuszków, rozgnieć banana pozostawiając lekkie grudki i dodaj do ciasta. Wmieszaj pulpę owocową w ciasto.
Porcjuj łyżką do zupy, smaż na złocisto na oleju.
Pyszne, aromatyczne śniadanko dla 2 osób (mały smyk również się naje).