Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Na ciasto:
-
mąka
300 gramów -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
Soda oczyszczona Prymat
1 łyżeczka -
cukier
2 łyżeczki -
sól
1 łyżeczka -
żółtko jajek
2 sztuki -
białko
1 sztuka -
masło
50 gramów -
sok z cytryny
1 łyżeczka -
mleko
200 mililitrów
Dodatki:
-
masło
do smażenia -
syrop klonowy
-
jeżyny
-
Cynamon mielony Prymat
Przepis i sposób przygotowania Amerykańskie pancakesy
W misce wymieszaj wszystkie suche składniki na masę, dodaj żółtka, białko, sok z cytryny, masło oraz mleko i dokładnie wymieszaj. Odstaw masę na 30 minut do lodówki.
Na rozgrzaną patelnie wrzuć masło i smaż pancakesy przez 2 minuty z każdej strony. Podawaj z syropem klonowym, świeżymi jeżynami oraz cynamonem.
Masło do ciasta należy wcześniej rozpuścić i ostudzić przed dodaniem do pozostałych składników ciasta.![]()
Komentarze (2)