Amerykańskie pancakesy

Amerykańskie pancakesy

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Jak zrobić amerykańskie pancakesy?

Amerykańskie naleśniki są pyszne! Uwielbiają je wszyscy: dzieci i dorośli. Można podawać je z syropem klonowym albo rozpuszczonym masłem. Idealnym dodatkiem są owoce – takie jakie lubimy: jeżyny, maliny, truskawki, jagody… oraz szczypta przypraw korzennych, czyli cynamonu i kardamonu.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na ciasto:

  • mąka

    300 gramów
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • cukier

    2 łyżeczki
  • sól

    1 łyżeczka
  • żółtko jajek

    2 sztuki
  • białko

    1 sztuka
  • masło

    50 gramów
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
  • mleko

    200 mililitrów

Dodatki:

  • masło

    do smażenia
  • syrop klonowy

  • jeżyny

  • Cynamon mielony Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Amerykańskie pancakesy

W misce wymieszaj wszystkie suche składniki na masę, dodaj żółtka, białko, sok z cytryny, masło oraz mleko i dokładnie wymieszaj. Odstaw masę na 30 minut do lodówki.

Na rozgrzaną patelnie wrzuć masło i smaż pancakesy przez 2 minuty z każdej strony. Podawaj z syropem klonowym, świeżymi jeżynami oraz cynamonem.

Doradca Smaku
Masło do ciasta należy wcześniej rozpuścić i ostudzić przed dodaniem do pozostałych składników ciasta.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

bietka 28.12.2018 17:06
Ja jeszcze ich nie robiłam, ale w końcu muszę zrobić, bo mnie już córcia męczy : )
Bożena Matuszczyk 07.10.2018 11:03
Pyszne i lubiane przez moich domowników;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat