bigos z młodej kapusty z rabarbarem

bigos z młodej kapusty z rabarbarem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta

    1 główka
  • boczek

    20 dkg
  • rabarbar

    2 łodyżki
  • cebula biała

    1 główka
  • sól

  • czosnek

  • mąka

    1 łyżka
  • cukier

  • koper świeży

  • liść laurowy

    1 sztuka
  • włoszczyzna

    1 (młoda)
  • ziele angielskie mielone

    2 ziarka
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kapustę szatkujemy, płuczemy, zalewamy wodą, zagotowujemy. Odlewamy wodę. Do garnka z kapustą wrzucamy ziele angielskie i listek laurowy. Wlewamy wodę - niedużo, tak aby kapusta się dusiła.
Włoszczyznę myjemy, ścieramy na tarce z grubymi oczkami, dorzucamy do kapusty. Boczek kroimy w kostkę wytapiamy tłuszcz. Skwarki przekładamy do kapusty. Na połowie tłuszczu dusimy pokrojoną cebulę, którą następnie dodajemy do bigosu. Na drugiej połowie tłuszczu podsmażamy obrany i drobno pokrojony rabarbar.

Gdy kapusta i warzywa są miękkie dodajemy rabarbar, doprawiamy do smaku, dodajemy posiekany koperek, ewentualnie zagęszczamy zasmażką.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

iziona

06.06.2012 13:06
Uwielbiam rabarbar i kapustę, ale razem ich jeszcze nie łączyłam:)

lee-aa

06.06.2012 09:50
rabarbar dodaje kwaśny posmak, zastępuję nim cytrynę.

foczka-ks

05.06.2012 23:43
tez jestemm ciekawa

Ewa6274879

05.06.2012 23:29
ciekawa jestem jak na smak bigosu wpływa dodany rabarbar - chętnie bym spróbowała :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat